poca inversió

La lluita contra la malària està estancada

L'OMS adverteix que el 2016 hi va haver un repunt de casos al món

Una doctora de Metges sense Fronteres atén una nena amb malària.

Una doctora de Metges sense Fronteres atén una nena amb malària. / ROBIN MELDRUM

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que els progressos contra la malària fa tres anys que estan estancats, després de registrar-se el 2016 un augment del nombre de casos a tot el món del 2% respecte a l'any previ.

"Encara que hi ha alguns punts positius en les dades, la caiguda general en la càrrega de la malària global inqüestionablement s'ha estabilitzat i, en alguns països i regions, estem començant a veure revessos en els èxits aconseguits", alerta el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en un informe.

D'acord amb l'estudi, l'any passat es van registrar 216 milions de casos de malària, davant els 211 milions del 2015 i els 237 milions del 2010, un 90%, a la regió africana.

El nombre de morts per aquesta malaltia va baixar lleugerament l'any passat, amb 445.000 morts davant els 446.000 estimats del 2015, una reducció que es va estendre per totes les regions amb excepció del Mediterrani oriental, on la taxa de mortalitat es va mantenir igual.

L'Àfrica subsahariana i l'Índia

El 80% dels decessos es van concentrar en 14 països de l'Àfrica subsahariana i l'Índia, segons l'informe.

La incidència de la malària (el nombre de casos nous entre les poblacions en risc) va caure un 18% a tot el món en comparació amb l'any de referència 2010, al passar de 76 a 63 casos per cada 1.000 habitants en risc.

Per regions, l'Àsia sud-oriental va registrar el descens en la incidència del paludisme, amb un 48% menys que el 2010, mentre que a Amèrica i l'Àfrica va caure un 22 i 20%, respectivament, amb relació a fa set anys.

El 2016, any en què dos països, el Kirguizistan i Sri Lanka, van ser certificats per l'OMS com a lliures de malària, també va augmentar el nombre de nacions que avancen cap a l'eliminació de la malaltia al registrar-se menys de 10.000 casos en 44 països.

El clima i els conflictes

L'any previ només 37 països havien registrat una xifra per sota d'aquesta marca.

Entre els obstacles a l'eliminació de la malària, l'OMS destaca al seu estudi la falta de finançament "sostenible i predictible", els conflictes que sacsegen diverses zones on la malària és endèmica i patrons climàtics "anòmals".

L'any passat es van invertir uns 2.700 milions de dòlars (2.264 milions d'euros) en la lluita contra la malaltia, una xifra que s'ha mantingut més o menys estable els últims set anys però que està "lluny" de ser suficient per aconseguir els objectius de l'Estratègia Tècnica Mundial contra la Malària 2016-2030 (EMT).

Notícies relacionades

L'EMT proposa, entre altres coses, reduir la incidència de casos i mortalitat en un 40% en comparació amb el 2015.

"Per arribar a aquesta fita, l'EMT va estimar que el finançament anual hauria d'augmentar a 6.500 milions de dòlars (5.425 milions d'euros) per any per al 2020", adverteix l'OMS, al destacar que la quantitat invertida el 2016 és només un 41% del considerat necessari.