A París

Un cremat integral se salva pel trasplantament de pell del seu germà bessó

Al compartir l'ADN es va evitar el rebuig de l'empelt

Va estar atès pel servei de cremades de l’hospital Saint-Louis, a París, dirigit pels professors Maurice Mimoun i Alexandre Mebazaa. / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un home que tenia cremades al 95% del cos a causa d'un accident laboral va poder ser salvat gràcies a un empelt de pell del seu germà bessó, una primícia mèdica mundial que es va fer a l'Hospital Saint Louis de París.

Com que l'empelt es va fer amb pell d'un bessó, no hi va haver rebuig al cap de tres setmanes, com passa amb la de qualsevol altra persona, ha indicat l'equip mèdic que va portar a terme les intervencions, liderat pel professor en cirurgia plàstica i reconstructiva Maurice Mimoun, i per l'especialista en anestèsia i reanimació Alexandre Mebaza.

Els bessons surten del mateix zigot i comparteixen l'ADN, cosa que permet evitar aquest rebuig, destaca Mimoun a France Info: "És com si es tingués un dipòsit de pell a disposició". Altres mitjans francesos també han recollit la notícia.

"És la primera vegada que s'empelta el 95% d'una pell cremada, és un trasplantament gairebé total", es felicita el cirurgià.

Els fets es remunten a fa una mica més d'un any, quan el setembre del 2016 Franck, de 33 anys, va patir cremades que li van afectar gairebé la totalitat del cos -inclosa la cara- amb la sola excepció d'una part dels peus i del maluc.

El seu germà Éric es va proposar ràpidament com a donant i llavors es va posar en marxa el procediment.

Se li va extreure en diverses ocasions pell del cuir cabellut perquè en aquesta part del cos no queda marca i cicatritza ràpidament, però com que no n'hi havia prou, també de l'esquena i de les cames, fins a totalitzar un 50% del cos.

"Verí"

El cirurgià ha precisat que una vegada obtinguda, l'equip mèdic la va estendre per recobrir el seu germà, a qui se li havia retirat la pell cremada, "que és un verí", ha fet notar Mimoun.

Notícies relacionades

El cirurgià també destaca "un altre fenomen màgic" constatat, i és que al portar-se a terme l'empelt de manera precoç certes zones de la pell es van poder recuperar.

El pacient va estar quatre mesos sota cures especialitzades al centre de cremats de l'Hospital Saint Louis, però va poder tornar a casa seva, pot caminar i la rehabilitació continua.