llarga reivindicació

Acord perquè els infermers puguin prescriure alguns medicaments

Ja no serà necessària cap formació addicional

1
Es llegeix en minuts

Metges, infermers i Ministeri de Sanitat han arribat aquest dimecres a un acord "històric en benefici dels pacients i els professionals sanitaris" per modificar el Reial Decret que regula "la prescripció infermera" de medicaments.

En un comunicat, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha expressat la seva "felicitat i orgull" per aquest acord que, segons ella, posa de manifest, que "som capaços d'arribar a acords en benefici dels ciutadans, en aquest cas dels pacients i els professionals sanitaris".

Per la seva part, la Mesa de la Professió Infermera, considera que l'acord és "un primer pas molt important" per posar fi a la inseguretat jurídica de l'antic Reial Decret -aprovat fa dos anys-, ja que "estableix els fonaments que permetran la prescripció de determinats medicaments per part de la infermeria".

Tant el Consell General d'Infermeria com el Sindicat d'Infermeria (integrants de la mesa) consideren que l'anterior normativa impedia als infermers prendre decisions sobre medicaments i productes sanitaris "amb què treballen en el seu dia a dia", fet que "va suposar un perjudici per als pacients i el mateix sistema sanitari".

Amb les modificacions, i una vegada es publiqui un nou Reial Decret al BOE, els infermers podran indicar i autoritzar la dispensació de determinats medicaments subjectes a prescripció mèdica sobre la base de protocols i guies de pràctica clínica i assistencial.

Aquests seran acordats per una Comissió formada pel Ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes, les mutualitats de funcionaris, el Ministeri de Defensa i els Consells Generals dels Col·legis Oficials d'Infermers i Metges.

Diferents interpretacions

A més, perquè els infermers siguin reconeguts com a prescriptors "ja no serà necessària cap formació addicional, ja que el Grau d'Infermeria ja inclou continguts específics en aquest sentit", assenyalen els professionals en el seu comunicat.

Notícies relacionades

Pel president del Consell General de Metges, Serafín Romero, el document posa fi a "un conflicte que es va generar per diferents interpretacions de la norma, enriqueix la normativa vigent i aclareix dubtes".

Romero ha destacat que l'acord ha introduït un punt nou que articula com s'exerceix la competència en aquells casos en què no hi hagi necessitat de diagnòstic i prescripció individualitzades, com passa en les campanyes de vacunació.