Investigació avançada

Una nova vacuna contra el Zika evitaria la transmissió de la malaltia al fetus

Després de la prova amb animals, el Brasil l'assajarà amb humans a partir del 2019

 

  / REUTERS / NACHO DOCE

2
Es llegeix en minuts

Una vacuna contra el Zika desenvolupada per investigadors brasilers s’ha mostrat eficaç, en les proves amb animals, per evitar que el virus passi d’una embarassada al fetus, van informar ahir fonts oficials, segons recull Efe. Els resultats exitosos de les primeres proves de la vacuna desenvolupada per investigadors del centre estatal brasiler d’estudis en salut Institut Evandro Chagas, juntament amb la Universitat de Texas i l’Institut Nacional de Salut dels EUA, ja s’havien destacat a l’abril en un article publicat a la revista científica 'Nature Medicine'. Llavors es va informar que la vacuna s’havia mostrat eficaç i segura per prevenir la infecció del virus.

Tot i això, l’Institut Evandro Chagas va expressar en un comunicat divulgat ahir que noves proves en ratolins i micos de laboratori van mostrar que la vacuna no només és eficaç per prevenir la malaltia, sinó també per evitar el contagi en els fetus. «Es tracta d’un dels estudis més avançats per oferir una futura vacuna contra la malaltia que protegeixi les dones i eviti que els seus fills desenvolupin microcefàlia i altres alteracions neurològiques causades pel virus», va informar el Ministeri de Salut del Brasil en un comunicat.

"Es tracta d'un dels estudis més avançats per oferir una futura vacuna contra la malaltia", destaca el Ministeri de Salut del Brasil

Les proves preclíniques exitoses es van portar a terme simultàniament als laboratoris de l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units, de la Universitat de Texas i de la Universitat de Washington.

Segons el Ministeri de Salut, les proves van mostrar que la vacuna va ser eficaç en el seu principal objectiu, que és evitar que el virus del Zika provoqui microcefàlia i altres problemes en els fetus dels animals infectats.

Esterilitat

Les femelles embarassades a les quals no es va aplicar la vacuna van patir un avortament per la infecció amb el virus o van donar a llum cries que presentaven microcefàlia i altres alteracions neurològiques.

Notícies relacionades

Les proves dels científics van mostrar que el virus pot provocar esterilitat entre els mascles. Entre els infectats es va constatar una reducció significativa de la quantitat d’espermatozoides i una disminució de la capacitat de mobilitat dels espermatozoides restants, així com atròfia en la mida dels testicles. El Ministeri de Salut va aclarir que encara no és possible afirmar si els mateixos efectes s’apliquen en éssers humans.

Segons l’Institut Evandro Chagas, les proves clíniques, és a dir amb humans, es faran a partir del 2019 a Rio de Janeiro.