dia mundial de la malaltia

La meitat de persones amb demència visitades en ambulatoris pateixen Alzheimer

El 70% dels cuidadors reben alguna classe de suport sanitari

Un malalt d’Alzheimer fa uns exercicis.

Un malalt d’Alzheimer fa uns exercicis. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La meitat de les persones amb demència que es visiten en centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) pateixen Alzheimer, segons ha informat el Departament de Salut amb motiu de la celebració avui del Dia Mundial de l'Alzheimer.

Segons l'ICS, un 70% dels cuidadors de persones amb demències reben alguna classe de suport sanitari des de l'atenció primària, que compta amb recursos per donar resposta a problemes, sobretot, emocionals, i que poden ser individuals o grupals.

Un 1,6% de la població atesa en l'atenció primària de Catalunya té alguna demència, dada que equival a més de 56.000 persones, de les quals la meitat són diagnosticades d'Alzheimer.

Segons l'ICS, un 15% d'aquests pacients han sigut inclosos en programes d'atenció domiciliària, sense comptar un 0,9% de pacients amb deteriorament cognitiu sense demència.

Per això María Jesús Megido, infermera i directora del Servei d'Atenció Primària (SAP) Barcelona Centre i autora d'una tesi sobre com viuen els nets la malaltia d'Alzheimer dels avis, ha aconsellat els cuidadors que s'"autocuidin".

"S'han de cuidar perquè acaben abocant-se en la persona malalta i s'obliden d'ells mateixos", ha dit Megido, que també aconsella a les persones amb un malalt d'Alzheimer al seu càrrec que aprenguin tasques sanitàries concretes, com fer una immobilització, ajudar durant la ingesta d'aliments, seguir els passos per a una correcta higiene o conèixer l'ús de bolquers en adults.

El cuidador

La infermera recomana la implicació de tota la família i de l'entorn més pròxim, i demanar ajuda a la resta de persones de la família i animar-les perquè també participin en les atencions dels pacients.

"Cal prendre consciència que l'actitud dels pacients la provoca la malaltia. Els comportaments estranys i inèdits solen debilitar el cuidador. Hi ha situacions molt dures, i els cuidadors han de ser conscients que els problemes de comportament són exclusivament deguts a l'Alzheimer", ha afegit la infermera.

Notícies relacionades

Segons Megido, s'ha d'explicar la malaltia als més petits de la família perquè "normalment als nets es deixen de banda, però han de conèixer la malaltia; es tracta d'un aspecte clau. Hi ha criatures que han sigut cuidades pels avis i, posteriorment, se'ls ha de deixar que participin en l'atenció a la persona. La desinformació encara els pot generar més preocupació".

Segons l'especialista, les malalties més comunes dels cuidadors són cefalees, insomni, depressió, alteracions de l'estat anímic i lumbàlgies.

Temes:

Alzheimer