MALALTIA EN EXPANSIÓ

La Fundació Maragall lidera la investigació dirigida a prevenir l'Alzheimer

Un estudi amb 575 persones capta anomalies cerebrals que poden conduir al mal

La família Maragall reclama més suport i informació per als cuidadors dels malalts

zentauroepp40184954 memoria alzheimer170919165101

zentauroepp40184954 memoria alzheimer170919165101 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo / Barcelona

Les línies d’investigació sobre la demència d’Alzheimer traçades per la Fundació Pasqual Maragall (FPM) –entitat impulsada pel polític i la seva família– busquen captar els signes que emet el cervell de qui cinc o deu anys després manifestarà els símptomes de la malaltia, un camp d’estudi innovador en què aquesta entitat és un dels líders europeus. L’objectiu, la consecució del qual és a llarg termini, és proporcionar mètodes diagnòstics que anticipin informació de l’eventual desenvolupament futur de la malaltia i aportin mètodes que frenin el procés.

Gràcies al nombrós col·lectiu de voluntaris amb què compta la fundació –més de 2.800– han pogut aplicar els marcadors, basats en tècniques de neuroimatge i l’anàlisi del líquid cefalorraquidi, que detecten incipients modificacions al cervell, unes alteracions que, en alguns casos i per raons encara desconegudes, es tradueixen en un Alzheimer. Aquestes determinacions, explica el doctor Jordi Camí, director de la FPM, inclouen una tomografia per emissió de positrons (PET) i ressonàncies magnètiques del cervell, així com una punció lumbar del líquid medul·lar.

Un d’aquests treballs, realitzat amb 575 voluntaris, ha demostrat que les persones amb més risc de desenvolupar Alzheimer –les portadores de dues còpies de l’al·lel e4 del gen APOE–, també tenen més probabilitats de presentar anomalies vasculars al cervell. Conclouen que els factors de risc vascular cerebral –sedentarisme, hipertensió, obesitat, diabetis o tabaquisme– tenen alguna relació amb l’aparició de la malaltia.

«El nostre propòsit és retrocedir en la història de la demència d’Alzheimer, captar-la abans que es manifesti, perquè en aquell moment el cervell ja és irrecuperable, és massa tard –afirma Camí–. Aquesta etapa silenciosa ens pot informar de per què unes persones moren sense haver desenvolupat els símptomes, encara que el seu cervell patís Alzheimer, i altres ho manifesten».

Voluntaris

«Volem arribar a experimentar fàrmacs innovadors quan la persona encara no pateix símptomes», afegeix Camí, que ha participat en la presentació de la campanya Carrers en blanc, realitzada en vies de Gràcia a les quals s’ha tapat el nom perquè els vianants experimentessin per uns minuts la desorientació que pateix un malalt d’Alzheimer.

Notícies relacionades

Les investigacions que la FPM desenvolupa ara, a través del BarcelonaBeta Brain Research Center, que finança la fundació bancària La Caixa, necessiten la participació dels citats voluntaris, però aquests no són informats dels resultats que proporcionen. «No som partidaris d’informar d’uns riscos contra els quals avui no tenim res a oferir –adverteix Camí–. Només les persones en situació més arriscada són previngudes i els oferim una intervenció mèdica».

La FPM, que compta amb més de 15.000 socis benefactors, la presideix Diana Garrigosa, esposa de Maragall, i la seva filla Cristina, totes dues actives en la recerca de finançament per als investigadors. «Rebem desenes de trucades de persones, espantades, que acaben de saber que un familiar pateix Alzheimer –explica Cristina Maragall–. Nosaltres les connectem amb alguna associació de familiars perquè som conscients de la importància de formar part d’una xarxa de suport».