Dependència

La demència, la "malaltia del bilió de dòlars"

Els neuròlegs alerten de l'elevat cost d'aquesta malaltia, entre l'atenció sanitària i la no sanitària

La demència, la "malaltia del bilió de dòlars"
2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La Fundació del Cervell, dependent de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), alerta de "l'enorme" impacte econòmic de l'Alzheimer i altres demències entre l'atenció sanitària i la no sanitària, ja que el 2015 es xifrava en uns 818.000 milions de dòlars (685.000 milions d'euros) i es preveu que per a l'any que ve es converteixi en "la malaltia del bilió de dòlars".

A més, l'augment de casos previst per als anys vinents farà que l'any 2030 es dupliqui el cost del seu abordatge, fins als 2 bilions de dòlars, segons han assegurat amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia d'Alzheimer, que se celebra aquest dijous, 21 de setembre.

De fet, segons ha destacat el vocal del Grup d'Estudi de Conducta i Demències de la SEN, Alberto Villarejo, "si els costos de la demència es comparessin amb una empresa, el seu valor en el mercat seria superior al d'Apple (742.000 milions) o Google (368.000 milions de dòlars)".

Aquest expert, segons recull Europa Press, és un dels autors de l'informe 'Impacte social de la malaltia d'Alzheimer i altres demències' de la Fundació del Cervell, que estima que a Espanya el cost per pacient d'Alzheimer es xifra entre 27.000 i 37.000 euros anuals, que sovint són assumits pels familiars, encarregats de cuidar-los en el 80% dels casos.

De la mateixa manera, calculen que la prevalença de la malaltia a Espanya se situa al voltant d'un 4 i un 9%; arriben al 31-54% en les persones més grans de 90 anys, i és més freqüent en dones a qualsevol edat.

I encara que no es disposa de xifres oficials respecte al nombre de casos de demència a Espanya, les estimacions apunten a 500.000-600.000 casos, amb una projecció per al 2050 de prop d'un milió de casos, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Primera causa de mort

La demència és la quarta malaltia amb més morts a l'any a Espanya (20.442: 13.800 dones, 6.642 homes), mentre que la malaltia d'Alzheimer és la setena causa de mort, amb 15.578 defuncions (11.004 dones, 4.574 homes). I si se sumessin totes dues, superarien la primera causa de mort, les malalties isquèmiques del cor (33.769 defuncions).

Així mateix, els afectats pateixen més malalties que la població general, amb una mitjana de fins a 2,4 malalties cròniques més, i entre les complicacions més freqüents hi ha les alteracions de conducta, les caigudes, les infeccions i la pèrdua de mobilitat.

A més, es tracta de la malaltia crònica que provoca més dependència, per sobre d'altres, com l'ictus, la malaltia de Parkinson o les malalties cardiovasculars, i té taxes anuals d'institucionalització del 10,5 per cent en aquest col·lectiu.

L'impacte en el cuidador

Es calcula que el pacient amb malaltia d'Alzheimer necessita unes 70 hores de cures a la setmana. Això contribueix a fer que l'impacte de la demència en la família i els cuidadors sigui enorme, amb una sobrecàrrega molt important, segons els neuròlegs.

L'atenció de les persones amb demència produeix a més un nivell d'estrès més alt que el d'altres malalties cròniques generadores de discapacitat, i està present en més d'un 75% dels cuidadors.

Notícies relacionades

Per una altra part, un 54,4% dels cuidadors veuen afectada la seva productivitat laboral. Per aquests i altres motius, s'acostuma a produir una important reducció de la qualitat de vida del cuidador.

Per tot plegat, ha assenyalat Villarejo, Espanya hauria de disposar d'un pla nacional d'Alzheimer i per això aquest any el Grup Estatal de Demències s'ha plantejat l'objectiu de poder presentar-lo i aprovar-lo en aquesta legislatura.