increment històric

Espanya suma gairebé 8.000 nous donants de medul·la al mes, el doble del previst

L'objectiu d'aconseguir 400.000 a l'acabar el 2020 s'aconseguirà el 2018

medula

medula

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Espanya ha registrat aquest any un increment històric en el nombre de nous donants de medul·la i ha arribat a 7.970 persones al mes, el doble del que estava planificat, xifra que suposa 265 noves incorporacions al dia, i ja s'ha arribat a prop de 340.000 donants de medul·la, segons recull Efe.

Són dades del 31 de juliol del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que ha destacat que, si segueix a aquest ritme, els objectius del Pla Nacional de Medul·la de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT-Redmo) d'aconseguir 400.000 donants a l'acabar el 2020 s'aconseguiran el 2018.

El nombre total de donants ha passat dels 281.969 registrats a l'acabar el 2016 als 337.635 dels primers set mesos de l'any, amb un increment total de 55.796 donants inscrits per les comunitats autònomes (n'estaven previstos 40.000), fet que suposa un creixement del 20%; a més, nou comunitats superen o igualen aquest increment.

Més dones

Des del 2013, la donació s'ha incrementat a Espanya un 216%, ha explicat en un comunicat el departament que dirigeix Dolors Montserrat amb motiu del Dia Internacional del Donant de Medul·la, que se celebra demà.

El 60% dels donants registrats són dones davant el 40% d'homes, proporció que s'inverteix quan es tracta de donacions efectives: 64% homes i 36% dones.

Aquest dissabte se celebra el Dia Internacional del Donant de Medul·la

Davant d'aquestes dades, els experts han advocat per augmentar la donació de medul·la entre els homes joves.

Per una altra part, l'ONT ha reconegut "l'important esforç" de les comunitats autònomes des del punt de vista econòmic i en recursos humans per aconseguir les noves dades.

Les comunitats que més creixen en percentatge són, per aquest ordre, Castella i Lleó (28 %), Astúries, les Balears i Castella-la Manxa (27% cadascuna d'elles), València (26%) i Cantàbria (24%), juntament amb la ciutat autònoma de Melilla (34%).

En números absoluts, Andalusia, València, Catalunya, Madrid, Castella i Lleó i Múrcia són, per aquest ordre, les comunitats amb més increment en els set primers mesos de l'any.

Sanitat ha assegurat que des del 2013 ha destinat un total de 4,15 milions d'euros per al desenvolupament d'aquest pla.

Els joves, idonis

L'ONT-Redmo ha recordat en la seva nota la importància de la donació de medul·la, per a la qual són idonis els joves sans entre els 18 i els 35 anys.

Principalment són els afectats de leucèmia aguda, limfoma i mieloma múltiple els que es poden beneficiar d'un trasplantament de medul·la.

I a Espanya, cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple; la leucèmia és el càncer infantil més freqüent, suposa un 30% de les malalties hematooncològiques pediàtriques.

El 70% dels pacients que es poden beneficiar d'un trasplantament de medul·la necessiten un donant no familiar.

En l'actualitat, més de 30 milions de persones a tot el món ja són donants de medul·la, i s'hi afegeixen les més de 730.000 unitats de sang de cordó umbilical (SCU) emmagatzemades al món.

La probabilitat de trobar un donant de medul·la està al voltant d'un 90%

Espanya compta amb el 9% de les reserves mundials de SCU (més de 60.000 cordons emmagatzemats en bancs públics), cosa que la col·loca al segon lloc del món després dels Estats Units amb més unitats emmagatzemades.

Notícies relacionades

Segons les dades de l'ONT-Redmo i de la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia, la probabilitat avui de trobar un donant de medul·la òssia al nostre país o bé en el registre mundial està al voltant d'un 90%.

I el 2017, el temps mitjà que es triga a trobar un donant compatible és de 32 dies.