ALERTA ALIMENTÀRIA

Euskadi detecta 20.000 unitats d'ou contaminat amb fipronil

El producte havia sigut enviat des de França a una empresa biscaïna

Sanitat insisteix que no hi ha risc i que la càrrega no ha entrat en la cadena alimentària

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El Departament de Salut del Govern Basc ha immobilitzat una partida de 20.000 unitats d'ou líquid contaminat amb l'insecticida fipronil en una empresa de Biscaia. Els controls dels aliments que exigeix la normativa comunitària han facilitat la localització d'aquesta remesa, que serà destruïda.

Després d'haver saltat l'alerta en 17 països europeus, aquesta seria la primera partida d'ou contaminat que s'ha detectat a Espanya. El Ministeri de Sanitat havia assegurat aquesta setmana que fins ara no s'havia distribuït cap lot d'ous amb fipronil. Aquest mateix dissabte, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan), dependent de Sanitat, ha subratllat que "Espanya segueix sense estar afectada per la distribució d'ous contaminats" amb fipronil després de la immobilització d'una partida al País Basc.

En un comunicat, l'Aecosan ha explicat que els sistemes de control permeten la localització i la retirada dels productes implicats i que es manté en contacte amb les autoritats competents de les comunitats autònomes.

De fet, va ser el Sistema Europeu d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos qui va advertir al juliol de la presència de fipronil -un producte no autoritzat per al seu ús en animals- en ous a Bèlgica, des d'on es van distribuir a diversos països com Àustria, el Regne Unit, Irlanda, Itàlia o Eslovàquia.

El Departament de Salut basc ha informat que aquest divendres a la tarda va rebre una notificació de la presència d'una partida de 20.000 unitats d'ou líquid pasteuritzat contaminada amb fipronil procedent de França, que havia sigut enviada a una empresa de Biscaia per elaborar productes que entrarien en les cadenes de distribució alimentària.

Destrucció

Els serveis d'inspecció del Departament de Salut van procedir a la immobilització de la partida contaminada, i això ha evitat que entrés en cap procés de fabricació de productes. Des del Govern basc s'ha ressaltat que ha quedat eliminada la possibilitat que aquests productes suposin un risc per a la salut pública.

Notícies relacionades

Les autoritats sanitàries basques procediran en els pròxims dies a la destrucció d'aquesta partida d'ous contaminada, mentre manté activats tots els dispositius de vigilància per a aquesta alerta.

El fipronil és un insecticida amb la comercialització permesa a Europa, encara que mai dins de la cadena alimentària. És utilitzat principalment per fumigar cultius o instal·lacions com per exemple camps de golf. També és habitual veure'l en productes destinats a la higiene d'animals domèstics, com gossos i gats, i per al bestiar. Encara que hagi arribat per error a algunes partides d'ous, el risc és baix, ja que l'Organització Mundial de la Salut cataloga aquesta substància com a "moderadament perillosa". Amb els consums habituals d'ous, produiria en tot cas intoxicacions lleus.