Crisi alimentària

Tretze països europeus en alerta per lots sospitosos d'ous tòxics

Les autoritats belgues i holandeses s'enfronten per l'origen de la contaminació

Bèlgica assegura que els Països Baixos ja van detectar el fipronil el novembre del 2016

zentauroepp39548996 fis02 dresde  alemania  04 08 2017   vista de huevos en su c170809120712

zentauroepp39548996 fis02 dresde alemania 04 08 2017 vista de huevos en su c170809120712 / FILIP SINGER

1
Es llegeix en minuts

Fins a 13 països europeus havien posat ahir en alerta els seus serveis de seguretat alimentària per la crisi dels ous contaminats amb fipronil, dels quals encara no s’ha aclarit l’origen.

El sistema d’alertes europeu va informar que ja eren 13 els estats membres on han arribat lots sospitosos d’estar contaminats amb el tòxic: Àustria, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França, el Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Holanda, Polònia, Romania i Suècia.

A més, les autoritats sanitàries de Bèlgica i Holanda es van embrancar ahir en una picabaralla després que el ministre belga d’Agricultura, Denis Ducarme, assegurés al Parlament federal que Holanda havia detectat la substància en les seves partides d’ous el novembre passat sense advertir els altres socis del sistema europeu d’alerta ràpida (RASFF). Els Països Baixos van desmentir rotundament aquesta acusació en poques hores.

L’agència alimentària holandesa (NVWA) va negar que tingués coneixement ja el novembre del 2016 de partides d’ous contaminades amb el pesticida fipronil, prohibit en la cadena alimentària europea. «No hi havia indicacions de la presència de fipronil en els ous ni d’un potencial perill per a la salut», va declarar l’inspector general holandès Rob van Lint a la cadena RTL. Segons va explicar l’expert, la NVWA va rebre informació sobre la utilització d’aquest insecticida en estables però no que estigués present en els ous.

Un frau a perseguir

En una compareixença d’urgència al Parlament federal, el ministre d’Agricultura havia afirmat al matí que l’agència alimentària de Bèlgica, l’AFSCA, assegura que la seva homòloga holandesa va tenir coneixement d’ous contaminats amb fipronil des del novembre passat. «Estem davant un frau. Fa falta que els autors siguin perseguits per la justícia, perquè per enriquir-se no han dubtat a exposar la salut dels consumidors», va declarar Ducarme, durant el debat extraordinari.

Notícies relacionades

El titular belga d’Agricultura va instar els eurodiputats i membres del Govern presents a «col·laborar amb la fiscalia» d’Anvers, que investiga el cas, ja que, segons les primeres indagacions, va ser una empresa belga d’aquesta província la que va proporcionar la substància a Holanda.

La fiscalia indaga si la companyia Poultry Vision coneixia el destí del seu producte, perquè, encara que el fipronil és il·legal per a ús alimentari, sí que n’està permesa la comercialització i s’utilitza, per exemple, per al tractament contra els àcars en gossos i gats.