microinsert

Sanitat retira temporalment l'anticonceptiu Essure

La mesura s'aplica perquè no disposa d'un certificat en vigor per ser comercialitzat

essure

essure

1
Es llegeix en minuts

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha requerit a l'empresa Bayer que deixi de comercialitzar l'anticonceptiu Essure i el retiri del mercat "al no disposar d'un certificat de marca CE en vigor".

Els productes sanitaris, per ser comercialitzats a la Unió Europea, necessiten estar emparats per un certificat CE de conformitat després d'haver sigut avaluats per un organisme notificat.

Així mateix, i com a mesura de precaució, l'AEMPS ordena als centres i professionals sanitaris que disposin del producte Essure que no l'utilitzin.

En la nota de l'AEMPS, s'explica que "Essure® és un sistema anticonceptiu permanent, dissenyat per utilitzar-se com a microinsert d'oclusió de les trompes de Fal·lopi i que actua de manera mecànica provocant una reacció de cos estrany que produeix l'oclusió de la trompa".

Consultar amb el metge

Afegeix que "no és procedent aconsellar la retirada del dispositiu ni modificar les pautes de seguiment de les persones portadores. Les pacients que experimentin alguna simptomatologia han de consultar amb el seu metge".

Notícies relacionades

"Les dones que estiguessin a l'espera d'una implantació per aquest mètode d'esterilització definitiu -destaca la nota de l'AEMPS- hauran de valorar amb el seu metge els mètodes de contracepció disponibles més adequats i els seus eventuals efectes indesitjables".

La suspensió del certificat té efectes des del 3 d'agost del 2017 i per un període de 90 dies, fins al 2 de novembre del 2017, explica la nota de l'AEMPS.