CONFLICTE SANITARI

Famílies a la caça de la vacuna de la meningitis B

Les farmàcies mantenen llargues llistes d'espera per vendre l'escàs preventiu contra la malaltia

Salut no finança el fàrmac perquè no compleix els requisits exigits, però els pediatres l'aconsellen

 

 

4
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo

El desproveïment d’una vacuna que venen les farmàcies espanyoles però no forma part del calendari oficial de vacunació de cap comunitat autònoma –no està finançada per la sanitat pública–, s’està convertint en un fenomen social que les institucions implicades no saben com desfer.

El fàrmac, que es diu Bexero i està distribuït per GlaxoSmithKline (GSK) al preu de 106 euros la dosi, es pot administrar als nadons a partir dels 2 mesos de vida, en quatre dosis progressives, per prevenir la infecció causada pel meningococ B, una malaltia potencialment greu: la seva letalitat és del 5%. Segons assegura el comitè assessor de vacunes de la Generalitat, el meningococ B manté des de fa gairebé un decenni una expansió molt baixa a Catalunya i a Espanya: afecta 0,2 de cada 100.000 habitants (als anys 80 del segle passat aquesta proporció va arribar als 18 individus per cada 100.000).

No se'n coneixen els efectes

La vacuna va començar a escassejar a Espanya el 2015, quan GSK va adquirir a Novartis –creador de Bexero– la seva cartera de vacunes. El Ministeri de Sanitat i els responsables de vacunes de les comunitats sempre han defensat, i la seva posició no ha variat, que aquesta vacuna no reuneix les característiques que els governs occidentals exigeixen per incorporar un fàrmac preventiu als seus calendaris oficials.

"No se'n coneixen prou els efectes i desconeixem quant dura la seva eficàcia"

«No es coneixen prou bé els seus efectes, perquè s’ha administrat a poca població. Desconeixem quant de temps dura la seva eficàcia i ens trobem en el moment de la història en què hi ha menys casos de meningitis B», afirma Carlos Rodrigo Gonzalo de Liria, responsable de l’àrea de Pediatria a l’Hospital de la Vall d’Hebron i assessor de la Generalitat en aquest tema. No té sentit que els serveis de Salut Pública la incorporin al calendari oficial de vacunació». «Si fos una vacuna necessària i de beneficis indubtables, ja es finançaria», afegeix.

A la resta d’Occident, únicament el Regne Unit –que per raons geogràfiques ha aconseguit que GSK  li vengui la vacuna a un preu simbòlic, molt baix– té Bexero en el seu calendari oficial de vacunes. Els EUA [on no hi ha vacunes finançades], es recomana, igual que a Espanya, per a nens afectats per alguna immunodeficiència.

La posició de les administracions sanitàries espanyoles, inclosa la catalana, ha xocat amb la que exposa la Societat Espanyola de Pediatria i el seu comitè assessor de vacunes, partidaris que, si hi ha una vacuna contra el meningococ B, per més limitada que sigui, s’administri als nens. Així ho indica una publicació de l’esmentada institució.  

Els pediatres la segueixen

La posició d’aquesta societat científica ha marcat l’opinió d’una gran majoria de pediatres, que, en les seves consultes privades o públiques, aconsellen a les famílies fer tot el possible per trobar Bexero. Així, un contenciós que el Ministeri de Sanitat va creure passatger, i va augurar que cessaria el 2016, no para de créixer.

GSK es mostra industrialment incapaç d’atendre l’enorme demanda de Bexero que li arriba des de les farmàcies espanyoles: Espanya és el segon país del món més consumidor d’aquesta vacuna en aquests moments, darrere del Regne Unit. «Des de la resta d’Europa ens pregunten si és que tenim una epidèmia meningocòccica», afirma Rodrigo. La situació, asseguren, no obeeix a cap guerra de laboratoris, ja que GSK és l’únic productor europeu de la vacuna.

"Des de la resta d'Europa ens pregunten si tenim una epidèmia meningocòccica"

El fenomen manté actiu un paradoxal règim de llistes d’espera a les farmàcies de Catalunya, que en l’actualitat prometen accedir a la vacuna amb una mitjana de set mesos de demora als pares que s’hi interessen. Algunes, la cobren per endavant. La majoria asseguren tenir en espera prop d’un centenar de famílies.

    

La preocupació entre les famílies creix en paral·lel al silenci de la Conselleria de Salut sobre aquest assumpte. «La Societat Espanyola de Pediatria, a la qual respecto, ha actuat en forma d’una certa autodefensa, i els pediatres s’emparen en la mateixa actitud», afirma Rodrigo, que considera un error que aquesta vacuna es vengui a les farmàcies.

Notícies relacionades

«¿I si desaconsello vacunar un nen i pateix meningitis B?», es demanen alguns pediatres. «La vacuna no té una eficàcia del 100%, però una mica sí que protegeix i val més posar-la», diuen d’altres. «Perjudicar, la vacuna no perjudica, encara que la injecció causi una mica de febre i no garanteixi evitar la malaltia –afegeix Rodrigo–. Però aquest no és un argument sòlid des del punt de vista de la Salut Pública, que finança les seves decisions amb diners de tothom i està obligada a assumir el que estigui justificat de veritat».  

Faran el que sigui

Les famílies no ho veuen així. «Quan ets pare, fas el que sigui per aconseguir una vacuna per als teus fills, per poc que et diguin que protegeix», assegura Teresa I., mare de tres fills. «Aquesta vacuna s’ha de posar, digui el que digui la Generalitat. Els nens estan més protegits si la porten», afirma un farmacèutica del barri de Sant Andreu de Barcelona, molt enfadada pel lent degoteig amb què rep la vacuna.