La Vall d'Hebron ha salvat l'embaràs a 50 dones amb càncer de mama

Els oncòlegs neguen que mantenir la gestació empitjori el pronòstic de la pacient

L'hospital controla periòdicament els 43 nens que van rebre quimioteràpia quan eren un fetus

fcasals39389667 vall dhebron170721181306

fcasals39389667 vall dhebron170721181306 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo / Barcelona

El primer embaràs d’Inés Gasen, que ara té 39 anys, va transcórrer sense problemes fins que en el cinquè mes de gestació, l’obstetre li va anunciar que patia un càncer de mama. Era el 2009. A l’hospital de la Vall d’Hebron començaven a aplicar una innovadora línia assistencial pensada per a les dones que es trobaven en la mateixa situació, i el seu metge la va derivar a aquest centre. «Mai ningú em va parlar d’avortar», explica Inés, que va superar aquell tumor i va tenir el seu primer fill, que ara té 7 anys.

La Vall d’Hebron és l’únic hospital públic espanyol que no suggereix una interrupció de l’embaràs a les dones que reben el diagnòstic de càncer de mama quan han iniciat una gestació. A la resta de centres se segueix considerant que l’avortament immediat permetrà que la dona se centri en el seu tractament, i s’adverteix la pacient del risc a què es podria sotmetre el fetus en cas de rebre quimioteràpia, tenint en compte la seva alta toxicitat. «La decisió d’avortar quan es diagnostica càncer de mama en l’embaràs no millora el pronòstic de la pacient –assegura Cristina Saura, oncòloga de la unitat de càncer de mama a la Vall d’Hebron–. El tractament que se’ls aplica a aquestes gestants és segur per a elles i per al seu fetus. La placenta frena la quimioteràpia. El nen en rep molt poca quantitat».

En estudi

El centre barceloní ja ha mantingut l’embaràs a 49 dones amb càncer de mama. Els 43 fills nascuts així –que ara tenen d’un a 16 anys– accedeixen a controls periòdics a la Vall d’Hebron, que els ha incorporat a un estudi amb el qual es pretén acreditar que haver estat en un ambient citotòxic quan eren fetus en formació no els va afectar. «Al meu fill li fan un electrocardiograma, un test psicotècnic i proves físiques per veure si fa tot el que li correspon fer per la seva edat –explica Inés Gasen–. Jo crec que la quimioteràpia no li va arribar».

Notícies relacionades

"El missatge que s'ofereix als hospitals espanyols a aquestes pacients no pot ser que l'única opció és la interrupció de l'embaràs, com es fa. L'anomenen avortament terapèutic -afirma Javier Cortés, que investiga aquests tumors a la Vall d'Hebron-. Ho fan per desconeixement, o per por. Jo treballo a l'Hospital Ramón y Cajal, de Madrid, i tot que no tenim una unitat específica sobre aquest tema oferim tractament amb quimioteràpia a les embarassades que pateixen càncer de mama. Avortar no ajuda gens la gestant. Les dones haurien d'estar informades, per poder decidir".

En aquests casos, les embarassades han d’esperar fins a arribar al segon trimestre d’embaràs per rebre quimioteràpia. Els obstetres consideren que en aquesta fase el fetus té prou maduresa per tolerar la proximitat d’aquests fàrmacs. Mesos abans del part, Inés Gasen va entrar al quiròfan i, amb anestèsia general, li van extirpar el tumor. «Em van anestesiar i el fetus es va adormir amb mi. Fins ara no tenim constància que l’anestèsia l’afectés», diu.