Els espanyols consumeixen la meitat de la fibra recomanada

Només un 13% del consum es realitza en l'esmorzar, tot i que hauria d'incloure grups d'aliments com cereals i fruites

2
Es llegeix en minuts

La ingesta mitjana de fibra de la població adulta espanyola se situa en els 12,5 grams al dia, molt per sota del consum adequat establert per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària de 25 grams diaris.

Així es recull en l'estudi científic Anibes, coordinat per la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), que analitza la relació entre la ingesta de fibra en els diferents moments del dia, les seves fonts alimentàries i la problemàtica de l'excés de pes corporal i l'obesitat abdominal en una mostra representativa de ciutadans d'entre 18 i 64 anys.

En el total de la mostra, la ingesta mitjana va ser "significativament més gran" en les persones amb un pes normal (13,4 grams/dia), sense obesitat abdominal (13,5) i els que no tenien excés de pes (13,5).

Contràriament, va ser més baixa en aquelles persones amb sobrepès (12,3 grams/dia), amb obesitat general (11,8), amb obesitat abdominal (12) i amb excés de pes i/o obesitat abdominal (12,2).

En termes generals, l'estudi mostra una ingesta "insuficient" de fibra entre la població espanyola, assenyala la professora Rosa María Ortega, directora del grup d'investigació Valornut i catedràtica de nutrició de la Universitat Complutense de Madrid.

La investigació constata també que tant el dinar com el sopar són els moments del dia on es concentra una proporció més gran de la ingesta (75,8%); gairebé la meitat del consum procedeix del dinar (47,4%).

Destaca el fet que només un 13% del consum de fibra es fa en l'esmorzar malgrat que hauria d'incloure grups d'aliments com cereals i fruites.

A més, el patró d'ingesta de fibra dels diferents àpats varia segons el sexe: les dones en consumeixen més en l'esmorzar i el berenar i els homes en el sopar.

SOBREPÈS

El percentatge de fibra provinent del berenar va ser més alt en els individus amb per normal que en aquells que tenen sobrepès o obesitat, mentre que la fibra del sopar va ser més gran en els que tenien obesitat en relació amb els que tenien sobrepès.

"Aquesta diferència podria ser deguda al fet que un contingut més alt de fibra pot afavorir una reducció de la gana, fet que, al seu torn, podria ajudar a prendre menys quantitat d'aliments en els àpats posteriors, en aquest cas durant el sopar, equilibrant així la ingesta energètica diària", assenyala la doctora Ortega.

Notícies relacionades

També es podria explicar tenint en compte que el berenar pot contenir més quantitat de fibra a l'incloure aliments saludables amb un contingut més baix d'energia o greix.

L'estudi recull que les principals fonts alimentàries de fibra són els grans i farines (39,1%) i verdures i hortalisses (24,1%), seguits de fruites (16,6%), llegums (9,2%), precuinats (4,5%), salses i condiments (2,1%), aperitius (1,5%), sucres i dolços (0,6%), begudes no alcohòliques (0,4%), lactis (0,3%) i suplements i substituts de menjar (0,1%). 

Temes:

Alimentació