Sanitat retira tonyina fresca sospitosa després de 40 intoxicacions

El peix va ser distribuït a Catalunya, Madrid, Múrcia, València, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó i el País Basc

atun

atun

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats sanitàries han retirat els lots de tonyina procedents d'Almerialots de tonyina sospitosos de provocar intoxicació alimentària a 40 persones a tot el país per la presència d'histamina. Com a mesura preventiva, l'Agència de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) recomana no consumir tonyina comprada fresca entre els dies 25 d'abril i 5 de maig.

L'Agència del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha rebut aquest dimarts comunicació de l'existència d'un brot amb 11 afectats a la Comunitat de Madrid produït el 5 de maig, que se sumen als 21 casos de persones afectades a Andalusia per una intoxicació alimentària per histamina, després del consum de tonyina comprada en estat fresc, fet del qual va tenir coneixement el 6 de maig.

Igualment, n'ha constatat nous casos al territori de l'Estat, quatre a Andalusia i quatre casos associats a Múrcia, i ha conegut l'existència en països europeus, com França i Itàlia, de persones afectades per intoxicació alimentària per histamina després del consum de tonyina comprada en estat fresc, i que corresponen a lots diferents de l'identificat fins ara.

La tonyina implicada en l'aparició d'aquests brots va ser comercialitzada en diferents lots per l'empresa almerienca Garciden i va ser distribuïda a les comunitats autònomes de Catalunya, Madrid, Múrcia, València, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, el País Basc i a nivell europeu a Alemanya, Itàlia i Portugal.

L'EMPRESA, TANCADA

Els responsables de Salut Pública de la Junta d'Andalusia mantenen l'empresa tancada com a mesura de precaució per protegir la salut dels ciutadans, i han ampliat l'alerta a tots els lots elaborats des de l'1 al 5 de maig (tots aquells identificats a les sis últimes xifres del lot que figura a l'etiquetatge com a 170501 -implicat inicialment-, 170502, 170503, 170504 i 170505).

Aquests lots els estan retirant tant l'empresa comercialitzadora, de manera voluntària, mitjançant notificació als seus clients, com les autoritats sanitàries andaluses i espanyoles, a través de la xarxa d'alerta alimentària.

Notícies relacionades

L'aparició de la histamina està relacionada amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i amb una mala conservació del peix, habitualment una elevada temperatura durant períodes de temps prolongat. A més, resisteix els processos tèrmics propis del cuinat. La histamina és un compost present de manera natural en l'organisme, un vasodilatador que pot ser alliberat en reaccions al·lèrgiques.

Així mateix, és un compost que es pot generar per l'acció dels microorganismes que es troben sobre la carn d'alguns aliments, sobretot en el peix, al transformar les proteïnes del producte alimentari.

Facua demana una sanció exemplaritzant

Així, Facua recomana als consumidors que hagin adquirit tonyina fresca en les últimes setmanes que es posin en contacte amb els establiments on la van adquirir per preguntar si correspon l'empresa Garciden, i en aquest cas no l'haurien de consumir. Pel que fa als usuaris que van a bars i restaurants, l'associació els aconsella que si pensen menjar tonyina preguntin als seus responsables per descartar que procedeix de l'empresa responsable de les intoxicacions.