2 de maig, dia mundial de l'asma

Un 12% dels nens tenen asma i la meitat no estan diagnosticats

Els pneumòlegs reivindiquen més campanyes d'informació sobre aquesta patologia

 

 

3
Es llegeix en minuts

Un 12% de la població infantil espanyola té asma, una malaltia infradiagnosticada en un 50% dels casos, segons els pneumòlegs, que reivindiquen més campanyes d'informació sobre aquesta patologia coincidint amb la celebració, demà, 2 de maig, del Dia Mundial de l'Asma.

Precisament per aquest motiu, l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i l'Hospital Doctor Peset de València celebraran aquest dimarts diverses activitats informatives i d'esbarjo per a nens i adults, per generar consciència i sensibilitzar sobre la malaltia, que afecta uns 2,5 milions d'espanyols.

El director del Servei de Pneumologia de l'Hospital de Sant Pau i coordinador de la 'Guía española para el manejo del asma' (GEMA), Vicente Plaza, ha assenyalat que "és molt important impulsar accions de conscienciació social".

L'Hospital de Sant Pau L'Hospital de Sant Pau celebra aquest dimarts diverses activitats informatives i d'esbarjo per a nens i adults

L'especialista ha indicat la importància de generar coneixement al voltant de la malaltia, ja que "hi ha moltes persones amb símptomes d'asma lleu que no l'identifiquen com a problema i el confonen amb refredats mal curats".

PREVENCIÓ

"Si els ajudéssim a identificar-lo, visitarien més els metges de família i es diagnosticarien més pacients, i això podria prevenir crisis d'asma o fins i tot formes més greus de la malaltia", ha proposat el metge.

El pneumòleg ha ressaltat l'"elevada eficàcia" dels tractaments disponibles i ha indicat que "encara que l'asma és una malaltia freqüent i crònica, té en la majoria de casos un tractament molt eficaç i sense efectes secundaris perquè disposem de fàrmacs biològics que aconsegueixen millorar la vida de persones que pateixen les formes més greus de la malaltia".

Els principals símptomes de l'asma són la inflamació i obstrucció dels bronquis i es caracteritza per episodis de dispnea o dificultat respiratòria, sibilacions i tos.

Alguns factors de risc a l'hora de desenvolupar l'afecció són l'obesitat i el tabaquisme.

Segons la cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Peset de València, Eva Martínez, hi ha un control deficient dels símptomes en un 60% o 70% dels casos i el nombre de pacients amb asma greu no controlada a Espanya s'estima al voltant de les 80.000 persones.

"Els pacients no sempre presenten tots els símptomes associats com l'opressió toràcica, sorolls al pit al respirar o dispnea. Moltes vegades comencen amb tos seca pertinaç després d'una infecció respiratòria. Els símptomes són variables, i fins i tot en un mateix dia poden canviar, i predominen a la nit i les primeres hores del dia", ha aclarit Martínez.

DIAGNÒSTIC PRECOÇ

Segons la pneumòloga, "és important diagnosticar precoçment l'asma perquè amb el tractament apropiat la majoria de pacients poden fer vida normal".

"Un dels problemes de l'asma és que pot aparèixer a qualsevol edat", ha explicat la doctora, que ha assegurat que "el tractament de l'asma ha millorat molt. A més millors teràpies inhalades, hi ha teràpies biològiques que aconsegueixen que els pacients més greus vegin reduïts els seus símptomes i millorin la seva qualitat de vida", ha afirmat.

"És important diagnosticar precoçment l'asma perquè amb  "És important diagnosticar precoçment l'asma perquè amb el tractament apropiat la majoria pot fer vida normal", diu una pneumòloga

Amb motiu del Dia Mundial de l'Asma, l'Hospital de Sant Pau obrirà aquest dimarts un espai de conscienciació sobre l'asma infantil, que, amb el lema de 'Busca el Guille', convida el públic a conèixer la història d'un nen de 7 anys amb asma greu que, gràcies a un diagnòstic precoç i el tractament correcte, pot ser un més i divertir-se amb els seus companys.

L'espai comptarà amb un córner de lectura on els nens poden llegir el conte del Guille, una zona per pintar i acolorir i una àrea de jocs amb el 'Trivial de l'asma', a més d'un espiròmetre per mesurar la capacitat pulmonar dels visitants.

Notícies relacionades

A més, per als nens ingressats a l'hospital, habilitaran un espai de jocs també al departament de pediatria.

L'Hospital Peset de València també s'ha unit a aquesta jornada de sensibilització amb la posada en marxa demà de diverses accions a la Unitat d'Asma de Pneumologia, com un espai informatiu per donar a conèixer els símptomes i els tractaments disponibles.