DECISIÓ JUDICIAL

L'Audiència ordena investigar la mort de pacients a la Vall d'Hebron per les retallades en sanitat

El tribunal no comparteix la tesi que una decisió política no puguin tenir conseqüències penals

Els jutges sostenen que els expedients de les persones mortes han de ser examinats pels forenses

L’excap de cirurgia de la Vall d’Hebron va denunciar que les retallades eren la causa de la mort dels seus pacients. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha ordenat investigar si la mort de 10 pacients del servei de cardiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron té alguna relació amb les retallades en sanitat. La decisió, segons va publicar ahir 'La Vanguardia', parteix de la denúncia presentada per qui era el cap del servei de cirurgia d’aquest hospital, Manuel Galiñanes, que fa més d’un any i mig que lluita per donar a conèixer les conseqüències de les retallades a la sanitat pública.

Galiñanes havia denunciat davant la Fiscalia de Barcelona les morts a cardiologia. Però aquestes diligències es van arxivar després de rebre un informe de l’Institut Català de la Salut (ICS) negant irregularitats. El metge va presentar llavors una denúncia al jutjat de la capital catalana, que també es va arxivar amb l’argument que «les retallades en el sistema mèdic causades per la crisi no poden ser objecte de control judicial al ser una decisió política econòmica».

CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES

El jutge que va prendre aquella decisió també va argumentar que l’empitjorament de les condicions i la qualitat del sistema mèdic degut als ajustos pressupostaris «tampoc pot ser objecte de control judicial, ja que correspon a la ciutadania optar per un sistema econòmic o per un altre», i la «direcció mèdica de la salut ha de tenir les seves conseqüències polítiques si la ciutadania ho considera».

Després d’aquesta resolució, l’advocat del metge va interposar un recurs a l’Audiència, que ara obliga el jutge a obrir una investigació per indagar si aquestes 10 morts tenen a veure amb les retallades i la manipulació de les llistes d’espera. En la interlocutòria, a què ha tingut accés aquest diari, el tribunal considera que «és necessari obrir el procés penal per aclarir els fets». «Si aquests fets fossin certs podrien integrar, almenys, diversos delictes d’homicidi per omissió o per imprudència», apunta, alhora que al·lega no compartir «la premissa que les decisions polítiques, de qualsevol naturalesa, no poden tenir conseqüències juridicopenals».

ANÀLISI D’EXPERTS

Notícies relacionades

La resolució destaca que tampoc és vàlid l’informe de l’ICS i recomana que metges forenses independents analitzin els expedients de les víctimes. Galiñanes va denunciar que hi havia pacients que necessitaven ser operats amb urgència i no es va fer, i assegura que per justificar-ho es van manipular les llistes d’espera. Concreta que aquests casos, que van tenir lloc entre l’agost del 2015 i el maig del 2016, no podien esperar més de 90 dies i, per contra, van arribar a superar els 140. Per recolzar la seva tesi, va aportar correus electrònics en què denunciava la situació.

El cas de dues morts de pacients cardíacs de la Vall d’Hebron va arribar al Síndic Rafael Ribó, que en el seu informe va assenyalar que no hi havia «indicis concloents» que vinculessin aquestes morts amb les retallades.