ASSAIG CATALÀ

Una vacuna terapèutica neutralitza el virus de la sida durant un temps rècord

Per primera vegada, el VIH està fins a set mesos sense multiplicar-se encara que els infectats no prenen cap fàrmac

Els resultats obtinguts en cinc pacients del Clínic i Can Ruti obren la porta a anul·lar l'activitat vírica

José Moltó, Beatriz Mothe, Christian Brandeer i Bonaventura Clotet, divendres passat a Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Cinc persones infectades pel virus d'immunodeficiència humana (VIH), que causa la sida, mantenen inactiva la proliferació vírica des de fa entre cinc setmanes i set mesos, sense prendre els fàrmacs antiretrovirals que habitualment són imprescindibles per impedir els milions de còpies del virus que es produeixen en un sol dia si no es rep tractament. És la primera vegada en la història d'aquesta infecció que s'aconsegueix frenar la replicació del VIH durant més de quatre setmanes seguides sense prendre cap fàrmac. Els pacients, atesos als hospitals Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona, i Clínic, de Barcelona, formen part d'un assaig amb una vacuna terapèutica que continua obert, no s'ha acabat, al qual els seus autors auguren un important recorregut.

“Aquests cinc pacients no estan curats, i no sabem fins quan es mantindran en aquesta situació, sense activitat vírica i sense teràpia, però ja han superat àmpliament el termini que fins ara podia estar sense replicació del VIH un infectat a qui es retirés el tractament”, afirma la doctora Beatriz Mothe, coinvestigadora principal de l'assaig clínic, que avui presenten a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes (CROI) que se celebra a Seattle (Washington, EUA). “Aquesta investigació és la primera prova de concepte que mostra al món, amb notable eficàcia, el camí que ens pot conduir a una vacuna terapèutica [per als ja infectats] que freni la progressió del VIH i eviti la presa diària i indefinida de fàrmacs”, indica Bonaventura Clotet, responsable de l'atenció del VIH a Can Ruti i director de l'Institut d'Investigació sobre Sida IrsiCaixa, que finança, amb la Generalitat, aquest projecte científic. “Hauran de passar entre 10 i 15 anys abans que aquest prototip es tradueixi en una vacuna terapèutica d'ús generalitzat --adverteix Clotet--. Aquests són els terminis per a aquesta mena d'estudis, sempre que comptem amb el finançament necessari”.

EL VIRUS SEGUEIX PRESENT

La investigació es va iniciar el febrer del 2016 amb 13 persones que havien patit la infecció pel VIH de forma recent --menys de tres mesos abans--, una circumstància que, a judici dels autors de l'estudi, ha sigut determinant per arribar a un resultat tan positiu. Tot just el 5% dels infectats pel VIH són conscients del seu contagi immediatament. “Amb la infecció tan poc evolucionada, el sistema immunològic dels pacients no havia generat anticossos contra el VIH i encara no sabia esquivar-lo”, explica el doctor José Moltó, coautor principal de l'assaig. Vuit d'aquells pacients van haver de reiniciar la teràpia anti-VIH al constatar-se, en els controls setmanals a què van accedir tots, que el virus havia rebrotat. Els cinc restants segueixen, avui dia, sense que el VIH --que no els ha desaparegut completament de la sang ni dels nuclis inaccessibles que exerceixen de reservori-- tingui forces per reiniciar la multiplicació.

Un dels objectius clau de la intervenció va ser suprimir la latència dels esmentats reservoris del VIH: arribar a les cèl·lules infectades que, tot i haver integrat el virus en el seu genoma, no ho manifesten i són inaccessibles tant a l'acció del sistema immunològic com als fàrmacs que pretenen atacar-los. Això es va aconseguir amb tres dosis alternes d'un fàrmac que habitualment es fa servir en el tractament del càncer, la substància romidepsina. Una vegada bolcades a la sang amb la resta de la càrrega viral del VIH, les cèl·lules infeccioses van ser suprimides amb dues dosis de la vacuna terapèutica BCN 02-Romi, un prototip desenvolupat el 2005 per investigadors de la Universitat d'Oxford, a la Gran Bretanya. Aquesta vacuna va enfortir l'acció de les cèl·lules immunològiques CD8, encarregades d'eliminar les seves antigues companyes, les CD4, que són les envaïdes pel VIH. “La vacuna va permetre que les cèl·lules CD8 reconeguessin les CD4 infectades i fossin capaç d'eliminar-les de manera efectiva”, explica Mothe.

MÚLTIPLES INCÒGNITES

L'assaig que es presenta a Seattle planteja múltiples incògnites que els investigadors es proposen resoldre. Els cinc pacients d'èxit no han eliminat totalment el VIH, sinó que l'han convertit en inactiu. “Hem de veure si calen més dosis de la vacuna per aconseguir l'eliminació del virus, o si caldrà repetir-la cíclicament", adverteix Moltó.

Notícies relacionades

Com que el 95% dels infectats pel virus de la sida coneixen la seva infecció dos, tres o més anys després de produir-se, per a ells seran necessàries altres accions suplementàries, indica Clotet. “Estem dissenyant anticossos neutralitzadors i immunoglobulines modificades, que s'administraran després de la vacuna terapèutica en les persones amb anys d'infecció”, explica l'especialista. Els pacients inclosos en aquest assaig van tenir coneixement de la seva infecció després d'accedir als tests que facilita el centre comunitari BCN Checkpoint, servei que ha analitzat setmanalment la sang d'aquests pacients. BCN Checkpoint disposa de tecnologia avançada que permet detectar el més mínim rebrot viral en tot just 90 minuts.