Tempesta perfecta a urgències

Una epidèmia de grip avançada i coincident amb els festius nadalencs posa al límit els hospitals

Salut suggereix recórrer a la xarxa d'atenció urgent dels barris, els CUAP, dotats de tecnologia per a emergències

zentauroepp36770122 barcelona 05 01 2017 urgencias del cuap fotografia albert be170105184730

zentauroepp36770122 barcelona 05 01 2017 urgencias del cuap fotografia albert be170105184730
zentauroepp36770721 5 1 2017 barcelona sala espera urgencias hospital mar foto a170105182451

/

4
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

la perspectiva que les xifres de malalts de grip segueixin creixent durant, com a mínim, les pròximes tres setmanes –aquesta és la corba que, segons la Conselleria de Salut, dibuixa en aquests moments l’epidèmia–, manté inquiets els responsables del sistema sanitari públic de Catalunya, que no oculten la gravetat del moment. En a penes una setmana de procés viral massiu, ja s’ha pogut constatar fins a quin punt la xarxa assistencial està funcionant al límit de la seva resistència.

    Les coincidències negatives no han faltat, deixant molt empetitits els recursos que des del Servei Català de la Salut (CatSalut) s’han establert per afrontar un episodi gripal que es preveu dels pitjors del quinquenni. «Hem augmentat en un milió d’euros el pressupost destinat a l’epidèmia, perquè, entre altres coses, els hospitals puguin contractar personal sanitari addicional o suplent, però no està resultant fàcil trobar metges i infermeres que vulguin treballar aquests dies i s’adaptin de seguida a l’agilitat i exigència que requereix un servei d’urgències hospitalari», afirma Cristina Nadal, directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària al Servei Català de la Salut (CatSalut).

    L’avançament en gairebé tres setmanes de l’inici de l’epidèmia de grip, fent-lo coincidir amb els 15 dies de festius nadalencs, quan les plantilles de metges i infermeres assumeixen un alt percentatge de festes que no sempre es poden suspendre ni substituir per un professional d’idèntica qualificació, ha sigut un factor negatiu addicional que es dissoldrà dilluns que ve, quan la presència de personal es normalitzi. Aquest dia, no obstant, no s’espera fàcil, ja que no ho és cap laborable precedit per un pont i en plena epidèmia gripal.

VISITES JUSTIFICADES

Les xifres d’ingrés de pacients que han arribat a través d’urgències s’han duplicat des de l’1 de gener en alguns dels principals hospitals catalans: Vall d’Hebron i Sant Pau, de Barcelona; Josep Trueta, de Girona, o Arnau de Vilanova, a Lleida, entre altres, estan hospitalitzant el 20% dels malalts atesos a urgències, quan la mitjana anual no supera el 8%. Aquesta és la pitjor notícia per a uns centres que funcionen sempre al complet perquè així els ho exigeix la resolució de la seva voluminosa llista d’espera quirúrgica no urgent. Seqüela d’unes retallades de personal i pressupost mai revertides.

    L’elevat nivell d’hospitalitzacions, protagonitzat de forma general per individus d’edat avançada que pateixen insuficiència respiratòria o cardíaca greu desestabilitzades per una grip, demostra que el ple a urgències d’aquests dies no quedarà del tot alleujat –encara que sí en bona part– quan els ciutadans coneguin i confiïn en la xarxa de 26 centres d’urgències d’assistència primària (CUAP) establerts en nombrosos barris de Catalunya.

SERVEI POC CONEGUT

«No podem dir que la saturació de les urgències dels hospitals estigui injustificada en aquests moments: estan atenent una gran proporció de pacients que arriben en situació realment greu», admet Nadal. «Els CUAP –prossegueix– són desconeguts per la majoria de ciutadans i la culpa no és seva. No n’hem fet prou difusió i aquest canvi no es produeix d’un dia per l’altre. Els usuaris segueixen optant per un hospital amb nom, en lloc d’un centre que no han experimentat».

QUATRE ESPERANT

Els CUAP, oberts 24 hores els 365 dies de l’any i dotats de recursos per fer radiografies, anàlisi de sang, contenció d’un trencament ossi o recuperació d’una crisi asmàtica, poden afrontar «fins al 80%» de la demanda que arriba a les urgències dels hospitals, calcula el doctor Armando Casado, director dels dos CUAP amb més implantació a Catalunya, els de Manso i Sant Martí, de Barcelona. Ahir cap a les 12 del migdia, quan les sales d’urgències dels hospitals de Sant Pau, Bellvitge, Vall d’Hebron o Can Ruti es trobaven plenes a vessar de pacients que (dades de Salut) esperaven des de fins i tot 12 hores abans –l’espera s’inicia una vegada valorada la gravetat– a les sales del CUAP Manso hi havia cinc pacients, per als quals no hi va haver demora. Quatre esperaven a aquella hora per ser atesos d’alguna cosa urgent al CUAP Sant Martí. 

L'epidèmia anirà empitjorant 

El punt de màxima incidència de l’epidèmia de grip que es va iniciar el 29 de desembre s’espera per a l’última setmana de gener. Fins llavors, les xifres d’infectats no deixaran de créixer. La grip ha afectat aquesta setmana 224 persones per cada 100.000 habitants sans, informen els 43 centres sentinella que capten mostres biològiques en diferents punts de Catalunya. El 17% dels malalts greus són nens de pocs mesos, que pateixen insuficiència respiratòria greu en un moment de gran fragilitat vital. Els centres d’urgència d’assistència primària (CUAP) atenen aquests dies nombrosos visitants forans, estrangers o de la resta d’Espanya, que han vingut a passar el Nadal amb les seves famílies catalanes o per turisme. Aquesta població, indica Armando Casado, director de dos centres d’urgències de Barcelona, suposa el 16% de la demanda atesa aquesta setmana. També sol·liciten atenció urgent molts residents fora de Barcelona que treballen en aquesta ciutat i es troben malament en horari laboral.         

Notícies relacionades