AL NOVEMBRE

La Vall d'Hebron aconsegueix un rècord de 10 trasplantaments en 24 hores

Quatre dels nou receptors són pacients d'entre 2 i 4 anys

El Vall d’Hebron aconsegueix un rècord de 10 trasplantaments d’òrgans a nou persones en només 24 hores. / EFE / VÍDEO ATLAS

2
Es llegeix en minuts

L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha aconseguit un nou rècord del seu programa de trasplantaments durant el mes de novembre passat al completar en només 24 hores 10 trasplantaments d'òrgans a 9 receptors, que es recuperen satisfactòriament.

Segons ha informat aquest dimecres l'hospital barceloní, en aquest breu període de temps es van fer 4 trasplantaments pediàtrics (2 de ronyó, 1 de fetge i un de cor) i 6 adults (2 de fetge, 2 de ronyó i un bipulmonar) a 9 receptors, unes intervencions que van mobilitzar més de 200 professionals.

Aquesta fita, encara més rellevant si es té en compte que quatre dels receptors eren pacients pediàtrics d'entre 2 i 4 anys, s'ha pogut portar a terme gràcies a l'experiència acumulada pel centre en els 40 anys en què ha desenvolupat el seu programa de trasplantament, segons han destacat els responsables del centre sanitari.

De fet, la mateixa setmana que es va aconseguir aquesta xifra es van realitzar 8 trasplantaments més a 6 receptors, amb la qual cosa, en només cinc dies, a la Vall d'Hebron es van fer 18 trasplantaments a 15 pacients.

El mecanisme necessari per portar a terme les intervencions es va posar en marxa a les 4 del matí d'un dia de mitjans de novembre, amb una trucada de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT)Organització Catalana de Trasplantaments informant que hi havia un òrgan viable per a un dels pacients de la Vall d'Hebron en llista d'espera.

PROTOCOL

A partir d'aquest moment, el personal de Coordinació de Trasplantament va posar en marxa tot el procés, que finalment va mobilitzar més de 200 professionals de l'hospital, als quals s'ha de sumar el personal de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), de l'OCATT, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i d'AENA.

Així, es van mobilitzar els equips necessaris per realitzar l'extracció dels òrgans als donants (4 equips es van desplaçar a diversos punts de l'Estat) i els encarregats de l'implant (10 equips).

Vint-i-quatre hores després s'havien realitzat 4 trasplantaments infantils (2 ronyons, 1 fetge i 1 cor) a 4 receptors i 6 trasplantaments d'adults (2 fetges, 2 ronyons i 2 pulmons) a 5 receptors.

MALALTIA TERMINAL DE L'ÒRGAN AFECTAT

Tots els pacients presentaven una malaltia terminal de l'òrgan afectat i ara es recuperen satisfactòriament de les intervencions.

A la dificultat del nombre de trasplantaments realitzats s'hi afegeix el fet que 4 d'ells fossin nens petits, "una situació complexa, sobretot tenint en compte que es tractava de pacients molt petits, alguns de només 2 anys", ha explicat la doctora Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament de la Vall d'Hebron.

Notícies relacionades

Al mateix temps, dos dels trasplantaments realitzats, el de cor pediàtric i el de pulmó d'adult, es troben entre els més complexos que es realitzen.

L'any 1976, l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron va posar en marxa el seu programa de trasplantaments, amb el de renal en adults. Des d'aleshores s'han realitzat al centre gairebé 23.000 trasplantaments d'òrgans i teixits.