Els forenses de Justícia ja són els tercers subministradors de còrnies per a trasplantament de Catalunya

El 8% de les 2.500 persones que moren a l'any a Barcelona en circumstàncies poc clares són donants de teixit

Els cadàvers vinculats a homicidis o trobats al carrer i sense família són exclosos de les donacions

icoy36682954 forense cornea161222172034

icoy36682954 forense cornea161222172034 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Els cossos dels que han perdut la vida en circumstàncies poc o gens clares, davant les quals cap metge accedeix a firmar el certificat de defunció imprescindible perquè així consti al Registre Civil, són portats a les sales d'autòpsia de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) perquè un metge procedeixi a fer-los l'autòpsia que informarà de què ha mort. Així passa cada any amb 2.500 cadàvers procedents de Barcelona i voltants, uns cossos que, fins ara, acabaven així, sense cap més benefici, el seu pas per aquest món.

L'obtenció de les còrnies oculars d'alguns d'aquests cossos -un 8% dels que arriben a l'IMLCFC-, iniciativa sense precedent a Espanya assajada des del febrer passat, ha convertit aquest institut en el tercer centre subministrador de teixit corneal als hospitals públics de Catalunya. Aquestes còrnies són trasplantades a pacients que estan en llista d'espera. Només l'Hospital de la Vall d’Hebron, que el 2016 ha obtingut la donació de 297 còrnies de cadàver, i el Clínic, que n'ha aconseguit 229, han superat aquest any la captació de l'ILMCFC, que n'ha aconseguit 142. Trossejades en capes, les còrnies ofertes pels forenses han permès recuperar la visió a 300 pacients.

UN PERFIL DIFERENT

Els donants de l'IMLCFC són diferents dels que aconsegueixen els hospitals, explica Jordi Medallo, director de l'IMLCFC. Aquí arriben persones joves, homes gairebé sempre, que han mort en un accident de trànsit o per un infart de miocardi fulminant. Els indigents que es recullen sense vida al carrer no són objecte de donació, excepte si apareix la seva família i ho autoritza”. “Els cadàvers que rebem són cossos saludables, d'individus d'una mitjana d'edat de 57 anys, deu menys que els captats als hospitals”, afegeix Patricia Gomà, adscrita a Justícia, impulsora del projecte. Aquestes característiques van ser determinants per intentar aquesta obtenció de teixit.

"Els cadàvers  "Els cadàvers que rebem són cossos saludables morts en accidents o per un infart fulminant"

Encara que la llei espanyola considera que és donant d'òrgans o teixits tot individu que no ha manifestat el contrari, l'IMLCFC no extreu material biològic sense abans obtenir l'autorització de la família del mort. Tampoc ho fa de cadàvers procedents d'un homicidi o qualsevol crim, ni de qui patia una malaltia infecciosa i transmissible o un càncer disseminat.

Les reticències, o negatives, a autoritzar que el mort sigui donant d'alguna de les seves parts són molt menys nombroses a l'IMLCFC que als hospitals. Un 13% de les famílies que esperen l'autòpsia d'un familiar es neguen a l'extracció altruista. Als hospitals, és així en un 35% dels casos. “Moltes negatives a l'hospital es deuen al fet que la família no vol que el cos del mort passi per una autòpsia, però això és inevitable aquí”, afirma Esteve Trias, director del Banc de Teixit de Catalunya (BTC), intentant explicar el perquè d'aquest augment de donacions. El BTC és el centre receptor del material biològic que extreu l'IMLCFC. A les seves instal·lacions, les còrnies es conserven i preparen per ser trasplantades. La demanda de còrnies és constant des dels hospitals, que mantenen una llista d'espera d'uns tres mesos, a l'espera que sorgeixin donants. El 2015, a Catalunya es van fer 1.375 trasplantaments de còrnia.                   

OSSOS, PELL O TENDONS

L'èxit de l'IMLCFC en la donació de còrnies, una acollida inesperada per als seus promotors, tindrà continuïtat a partir del primer trimestre del 2017 en un servei, igualment innovador, que convertirà aquest institut forense en un centre subministrador de múltiples teixits per a aquells que necessitin trasplantaments específics: extrauran pell, ossos, tendons o vàlvules cardíaques dels que han protagonitzat una autòpsia, si així ho autoritzen la seva família i un jutge. Aquest material biològic es dipositarà també al BTC i, una vegada tractat, es posarà a disposició dels hospitals públics.

L'extracció d'os, pell, L'extracció d'os, pell, tendons o vàlvules cardíaques exigeix la instal·lació d'un quiròfan estèril 

Notícies relacionades

Aquest segon projecte exigeix la instal·lació d'un quiròfan que garanteixi l'esterilitat en tot el procés. Les sales d'autòpsia de l'IMLCFC no estan dotades de la mateixa asèpsia i tecnologia de què disposen les sales d'operacions dels humans vius.

A l'IMLCFC, l'extracció de còrnies dels cadàvers seleccionats la realitza Pedro Brillas, un infermer del Clínic que ha sigut autoritzat per realitzar aquestes intervencions. “És una tècnica senzilla, que exigeix una invasió mínima de l'ull i que no altera l'aspecte del cadàver -assegura Brillas-. La còrnia és una lent convergent, sense vasos sanguinis, fàcil de seccionar”. Aquesta absència de vascularització evita que es produeixi el rebuig immunològic que sí que passa en el trasplantament de la resta d'òrgans.

Els òrgans són vàlids si reben sang