Clínic, Vall d'Hebron i Sant Pau, entre els 10 millors hospitals d'Espanya

A l'estudi La Paz i la Clínica Universitat de Navarra encapçalen la classificació per tercer any consecutiu

El treball destaca la qualitat assistencial dels centres del sistema públic de salut

Un infermer, a la sala d’angioneurorradiologia  del Clínic, ahir.

Un infermer, a la sala d’angioneurorradiologia del Clínic, ahir. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

L'Hospital Universitari La Paz de Madrid i la Clínica Universitat de Navarra lideren per tercer any consecutiu el rànquing de centres hospitalaris públics i privats, respectivament, amb més bona reputació, entre els quals també se situen el Clínic, la Vall d'Hebron i el Sant Pau de Barcelona.

Així ho reflecteix l'estudi del monitor de reputació sanitària (MRS) elaborat amb prop de 3.200 enquestes a professionals de la sanitat, pacients i experts, a les quals s'afegeix l'anàlisi objectiva de més de 900 indicadors de qualitat i gestió clínica.

La llista, que s'elabora des del 2014, es manté pràcticament sense canvis en l'àmbit públic, amb La Paz, el Clínic de Barcelona, el Gregorio Marañón, el 12 de Octubre -tots dos de Madrid- i la Vall d'Hebron, als primers llocs.

Completen el 'top 10' el Ramón y Cajal (Madrid), La Fe (València), el Virgen del Rocío (Sevilla), el San Carlos (Madrid) i l'única novetat als primers llocs, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).

DESTAQUEN ELS CENTRES PÚBLICS

De la llista total dels 100 millors hospitals elegits entre els més de 700 que hi ha a Espanya, els centres públics continuen brillant amb 74 classificats, per només 26 de l'àmbit privat.

De la mateixa manera, pel que fa a les diferents especialitats mèdiques, també són els hospitals que pertanyen al Sistema Nacional de Salut els que copen els primers llocs, 17 de les 18 branques analitzades.

EL CLÍNIC, EL PRIMER EN QUATRE ESPECIALITATS

L'Hospital Clínic, segon centre públic amb més prestigi, ocupa el primer lloc en aparell digestiu, nefrologia, pneumònia i neurologia.

Completen els lideratges el Gregorio Marañón en cardiologia i psiquiatria i la Vall d'Hebron i el 12 de Octubre en oncologia mèdica i cirurgia general, respectivament.

L'únic centre privat que encapçala una de les especialitats és el Centre d'Oftalmologia Barraquer.

QUALITAT DE L'OFERTA

L'estudi també recalca la diferent percepció entre els metges especialistes i les associacions de pacients sobre la qualitat de l'atenció mèdica, ja que mentre que els usuaris la destaquen com una de les principals fortaleses dels serveis clínics, els metges no ho perceben amb tanta claredat.

No obstant, metges i pacients sí que coincideixen en la gran qualitat de l'oferta assistencial, encara que en general empitjora una mica respecte a l'anterior estudi.

Aquestes dades han sigut avaluades en roda de premsa pel director del Monitor, José María San Segundo, i el director mèdic de l'estudi, Jesús Álvarez, que han remarcat la "total independència" d'aquest.

En l'acte, el president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, ha volgut "posar en valor" el sistema de salut tant públic com privat, i ha destacat que a Espanya "tant els rics com els pobres" tenen "oportunitats molt semblants".

"MIRACLE" SANITARI

Notícies relacionades

Per la seva part, el president del Consell General d'Infermeria (CGE), Máximo González Jurado, ha ironitzat amb la "molt bona gestió" que fan els polítics del tema sanitari i ha qualificat de "miracle" que es mantinguin els indicadors del Sistema Nacional de Salut malgrat el "poc personal i mal pagat" que hi ha a Espanya.

També ha alertat que pot "rebentar el sistema" si s'acata el consell de l'FMI de tornar a reduir la inversió en salut i educació "més encara".