MÉS DE DOS MILIONS D'INFECCIONS

L'OMS alerta que les infeccions pel virus de la sida han augmentat un 7% a Europa

Una de cada set persones que viuen amb el VIH no ho saben

abertran17691285 people hold candles during a hiv aids awareness campaign to 161129123610

abertran17691285 people hold candles during a hiv aids awareness campaign to 161129123610 / AJAY VERMA

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat d’un augment de casos d’infecció per VIH al continent europeu el 2015, en comparació amb les dades publicades relatives a l’any anterior. Així, per primera vegada, el nombre acumulat de casos va superar els dos milions, mentre que les noves infeccions van augmentar el 7% respecte a l’any anterior, amb més de 153.000 nous casos. Aquesta dada es converteix en la més alta des de la dècada de 1980.

Aquestes són les principals conclusions de l’informe La vigilància del VIH/sida a Europa 2015, publicat conjuntament per l’Oficina Regional de l’OMS per a Europa i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), amb motiu de la pròxima celebració del Dia Mundial de la Sida.

«Malgrat els importants esforços, el VIH segueix sent un dels principals problemes de salut pública a la regió europea de l’OMS, en particular a la seva part oriental. L’any 2015 va registrar el nombre més gran de casos nous en un any, un fet que contribueix a augmentar la pèssima dada dels dos milions de casos acumulats», va explicar la doctora Zsuzsanna Jakab, directora regional de l’OMS per a Europa.

    

«SITUACIÓ CRÍTICA»

Jakab va recordar que, per fer front a aquesta situació crítica, s’ha posat a disposició dels països membres un nou pla d’acció, que va ser aprovat el mes de setembre del 2016. «Ara instem els líders dels països a utilitzar aquest pla i a donar una resposta urgent, accelerada i innovadora per al VIH a la regió, amb l’objectiu de revertir l’epidèmia de sida immediatament i aconseguir que acabi el 2030», va assenyalar.

«Els fets que coneixem sobre l’epidèmia del VIH es basen en el nombre de nous diagnòstics reportats cada any, cosa que representa la pedra angular de la vigilància del VIH europeu. Però també sabem que aquestes xifres no reflecteixen la verdadera imatge de la malaltia», va afegir el director interí de l’ECDC, Andrea Ammon.

Segons va explicar, les estimacions mostren que actualment més de 122.000 persones estan infectades amb el VIH a la Unió Europea sense saber-ho (un de cada set afectats). Amb l’objectiu d’arribar a aquesta població, «és necessari augmentar els esforços per promoure i facilitar més proves per al VIH», va assenyalar.

    

DIFERÈNCIES GEOGRÀFIQUES

Notícies relacionades

La forma de transmissió varia segons l’àrea geogràfica. Així, les infeccions pel VIH van augmentar constantment entre els homes homosexuals a les parts occidental i central de la regió, mentre que a la part oriental va augmentar la transmissió entre heterosexuals. A més a més, s’observa que «la transmissió per consum de drogues intravenoses encara representava un terç dels casos nous als països de l’est d’Europa».

L’OMS recomana que, perquè siguin eficaces, les intervencions siguin adaptades al context epidemiològic local. 

Temes:

OMS Sida Virus