INVESTIGACIÓ DE L'HOSPITAL DEL MAR

Les hemorràgies cerebrals en els homes són més profundes que en les dones

L'origen més comú de la malaltia és la hipertensió arterial per als dos sexes

L’ampliació de l’Hospital del Mar és un dels projectes inclosos.

L’ampliació de l’Hospital del Mar és un dels projectes inclosos. / ARXIU / MARTA JORDI

2
Es llegeix en minuts

Neuròlegs de l'Hospital del Mar de Barcelona i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques han descobert que els homes pateixen les hemorràgies cerebrals sis anys abans i que la localització de l'hematoma és més profund que en les dones.

L'estudi, publicat a la revista 'Neurology', s'ha realitzat sobre 515 pacients amb hemorràgies intracerebrals primàries, que és el tipus d'ictus més greu, amb una mortalitat de gairebé el 50% dels que la pateixen.

Un estudi que evidencia diferències associades al gènere en les hemorràgies cerebrals també ha detectat que els homes pateixen una prevalença més gran que les dones altres patologies cardiovasculars, com l'obstrucció de grans artèries (malaltia arterial perifèrica), o malalties coronàries com la cardiopatia isquèmica.

DIFERÈNCIES EN L'EDAT

L'estudi ha posat de manifest diferències en l'edat dels pacients que les pateixen, en la causa, els factors de risc, el tractament clínic, la severitat de les hemorràgies i la discapacitat produïda segons es tracti d'homes o de dones.

"Les diferències entre homes i dones són importants en el risc de les malalties cardiovasculars. L'hemorràgia cerebral és més freqüent en homes i provoca la defunció del 50% dels afectats als tres mesos de l'episodi i només el 20-25% dels pacients sobreviuen amb una bona capacitat funcional", ha explicat el cap de servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup d'Investigació Neurovascular de l'IMIM, Jaume Roquer.

Segons l'estudi, la primera diferència significativa és que les dones que pateixen una hemorràgia cerebral tenen de mitjana sis anys més que els homes amb la mateixa afecció (81 anys les dones i 75 anys els homes).

MÉS PROFUND

Els neuròlegs també han observat diferències en la localització de l'hematoma cerebral. En homes és més freqüent l'hematoma profund mentre que en dones és més comú a la zona lobular del cervell, més superficial.

També han observat diferències respecte al consum de certes substàncies que són factors de risc coneguts de patologies identificades com a causants d'hemorràgies cerebrals.

La primera diferència significativa és que les dones  que pateixen una hemorràgia cerebral tenen de mitjana sis anys més que els homes

Les noves troballes han sigut realitzades amb un total de 515 pacients (245 dones i 270 homes) tractats a l'Hospital del Mar entre el maig del 2005 i l'abril del 2015, una de les bases de dades més grans existents d'hemorràgies cerebrals.

La investigació també ha posat de manifest alguns paràmetres per als quals no existeixen diferències entre homes i dones, com la severitat de les hemorràgies, el volum dels hematomes o la mortalitat després de tres mesos.

L'origen més comú de la malaltia és la hipertensió arterial per als dos sexes i tampoc és diferent per a homes i dones el temps transcorregut entre els primers símptomes i l'admissió hospitalària, ni la teràpia i rehabilitació rebudes a l'hospital.

Notícies relacionades

Malgrat algunes limitacions, les conclusions dels investigadors de l'Hospital del Mar són que les diferències entre homes i dones són importants a l'hora de considerar el risc de les malalties cardiovasculars.

Segons Roquer, "avançar en el coneixement d'aquest tipus d'afeccions permetrà crear eines per poder combatre-les millor i anticipar el que passa en el curs de la malaltia".