Els oncòlegs Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué, Premi Internacional Catalunya

El jurat destaca els "avanços espectaculars en el coneixement del càncer" desenvolupats pels tres investigadors

És la primera vegada que tres persones comparteixen el guardó anual que concedeix la Generalitat

Manel Esteller, en un laboratori de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), a l’Hospitalet. / ALFREDO CASAS

Manel Esteller, en un laboratori de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), a l’Hospitalet.
El doctor Josep Baselga, a les dependències de la unitat de càncer de mama de l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.
El doctor Joan Massagué, després de rebre un premi de Biomedicina de la Fundació BBVA, el 2009.

/

2
Es llegeix en minuts

Els oncòlegs catalans Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han sigut guardonats amb el XXVIII Premi Internacional Catalunya, concedit per la Generalitat, per la seva "revolucionària tasca, especialment en la investigació oncològica, que contribueix significativament a l'avanç de la biomedicina a nivell mundial".

Aquesta és la primera vegada que aquest guardó és compartit per tres persones.

Els tres científics centren els seus treballs en la investigació del càncer. Massagué i Baselga treballen a Nova York i es troben en el cim de les seves carreres. Esteller, més jove,  dirigeix el Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'IDIBELL, a l'Hospitalet de Llobregat, i és professor d'investigació en la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Precisament aquesta mateixa setmana, Esteller ha sigut guardonat també amb la Medalla d'Honor del Parlament.

ELS MÈRITS

Els tres doctors, segons el jurat del Premi Internacional Catalunya, han portat a terme "avanços espectaculars en el coneixement del càncer, que s'orienten a una medicina oncològica de més precisió gràcies a descobriments sense precedents en la genòmica, la immunologia i el tractament personalitzat de la malaltia".

Els tres oncòlegs, entre els més citats a nivell mundial en la investigació mèdica, han sigut reconeguts entre els científics més influents i han jugat papers clau en la creació i promoció de centres pioners en investigació.

ELS CURRÍCULUMS

Llicenciat en Medicina, Josep Baselga és un barceloní nascut el 1959, que va iniciar la seva carrera professional fa trenta anys als Estats Units, compta amb nombrosos reconeixements en el seu haver, i és referent internacional en la investigació de nous tractaments contra el càncer de mama i l'estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, i és líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous.

Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) també ha treballat als Estats Units, encara que des del 2008 és director de programa a l'IDIBELL, a l'Hospitalet. Esteller, col·laborador habitual d'EL PERIÓDICO, és pioner i referent mundial en l'àmbit de l'epigenètica com a factor clau en el desenvolupament del càncer i ha contribuït a revisar paradigmes científics establerts.

Per la seva part, Joan Massagué, un altre barceloní de 1953, s'ha convertit des de Nova York en líder mundial en la investigació del comportament cel·lular i la metàstasi del càncer, i el seu treball és "clau per al coneixement dels mecanismes que permeten detenir la proliferació cel·lular, un procés que quan es descontrola, porta a la formació de tumors".

LA DOTACIÓ

Notícies relacionades

El Premi Internacional Catalunya, dotat amb 80.000 euros i una escultura d'Antoni Tàpies, 'La clau i la lletra', és un guardó que distingeix les persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans en el món. L'any passat, el guardó va recaure en la primatòloga Jane Goodall.

L'entrega del premi tindrà lloc durant una cerimònia que se celebrarà al Palau de la Generalitat el pròxim 25 d'octubre.