Un concentrat de te verd millora la funció cognitiva en la síndrome de Down

Un estudi coordinat des de l'Hospital del Mar demostra millores en l'intel·lecte i la memòria dels participants

Els autors es plantegen administrar la substància a nens amb la mateixa alteració, en què la millora pot ser superior

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Un tractament amb extracte de te verd concentrat en càpsules, pres de forma rigorosa durant un any, ha millorat la funció cognitiva, la memòria, l’autocontrol i l’autonomia de fins a 84 persones de 16 a 34 anys amb síndrome de Down, que han participat en un estudi clínic coordinat des de l’Institut d’Investigacions Mèdiques (IMIM) adscrit a l’Hospital del Mar, de Barcelo-na. És la primera vegada al món que una teràpia aconsegueix modificar positivament la discapacitat intel·lectual i cognitiva que caracteritza les persones que neixen amb aquesta síndrome, una disfunció que la comunitat científica sempre ha considerat intractable.

La difusió d’aquest estudi, que publica la revista 'The Lancet Neurology', ha suposat una sacsejada impactant en els nombrosos grups científics que analitzen els afectats pel Down. Els resultats no només s’han traduït en una puntuació positiva a partir de respostes que van demostrar les millores cognitives dels participants, sinó que també han produït canvis fisiològics en la connectivitat funcional de les neurones del cervell, constatables en proves de neuroimatge, explica el doctor Rafael de la Torre, responsable de l’àrea de Neurociències a l’IMIM i coordinador de la investigació.

GENS EXPRESSATS EN EXCÉS

En l’estudi hi ha participat el Centre de Regulació Genòmica, que es va ocupar d’aïllar i analitzar els canvis experimentats en el gen DYRK1A dels participants, principal objectiu de la substància amb què se’ls ha tractat, gal·lat d’epigalocatequina, obtinguda del te verd. La síndrome de Down està causada per una trisomia en el cromosoma 21: les persones que el pateixen compten amb tres còpies i no dues d’aquest cromosoma. Els gens que conté aquest cromosoma estan expressats en excés i donen lloc a alteracions en diferents òrgans i en l’intel·lecte. Un d’ells, el DYRK1A, està relacionat amb la plasticitat cerebral i les funcions cognitives. El gal·lat d’epigalocatequina redueix aquest excés. «A aquest gen, responsable de la discapacitat intel·lectual que mostren les persones amb síndrome de Down, és al qual hem dirigit el tractament», explica De la Torre.

Els investigadors destaquen  que es tracta d'una substància natural i innòcua per a la resta de l'organisme

Els participants en l’estudi van rebre dues vegades al dia, durant un any, càpsules que contenien nou mil·ligrams de gal·lat d’epigalocatequina per quilo de pes. «És una substància natural, innòcua per a la resta de l’organisme», puntualitza De la Torre. Els resultats es van calibrar a partir de tests als quals es va sotmetre els pares dels participants, que desconeixien si els seus fills estaven en el grup que accedia al concentrat de te verd o si formaven part del grup de control, que no prenia res (mètode científic establert).

MÉS ESPAVILATS I AUTÒNOMS

«Les respostes de les famílies dels participants van coincidir a assegurar que els seus fills es mostraven més espavilats, amb més memòria, més capaços de raonar, de planificar les seves activitats, d’anticipar-se a esdeveniments i prendre decisions correctes», descriu De la Torre. A aquestes respostes s’hi van sumar les proves de neuroimatge. «Ho vam fer així perquè resulta molt difícil obtenir opinions concretes vàlides d’una persona amb síndrome de Down a qui es pregunta com està», explica el metge.

Les càpsules utilitzades en la investigació van ser elaborades en un laboratori nord-americà, però no cal recórrer a la importació per accedir a extractes de te verd de concentració suficient, assegura l’investigador. «Les farmàcies catalanes venen un producte denominat Font-Up, del laboratori Grand Fontaine, que és molt semblant al que nosaltres fem servir», afirma, dirigint-se a qui estigui interessat en el producte.

Notícies relacionades

El pas següent a fer per aquests científics es troba «molt limitat» en aquests moments per absència de finançament per prosseguir les investigacions, assegura De la Torre. La seva idea, explica, és estendre l’estudi a un grup d’infants amb síndrome de Down. «En un nen, el mecanisme d’acció de gal·lat d’epigalocatequina pot ser molt superior –indica el neurocientífic–. Un cervell infantil es pot beneficiar molt més que el d’un adult d’aquest tractament». També seria necessari, afegeix, repetir la investigació amb adults a partir d’un grup de participants molt superior.

Substància en constant investigació

ANTIOXIDANT I PREVENTIU DEL CÀNCER. El te verd, concentrat en extracte o en infusió natural, està considerat un poderós antioxidant cel·lular i s'enquadra entre els productes naturals a què s'atribueix qualitats anticancerígenes. Les infusions de fulla verda són les que proporcionen més benefici, n'indiquen els promotors.