Crisi sanitària internacional

L'epidèmia de l'Ebola deixa 16.600 orfes als tres països afectats

Només el 3% ha quedat fora del seu cercle familiar o en alguna institució

2
Es llegeix en minuts

Uns 16.600 nens han perdut un, els dos pares o la persona responsable de la seva criança, a causa de l'epidèmia d'Ebola a Guinea ConakryLibèria i Sierra Leone, ha indicat aquest divendres Unicef.

Segons les dades de l'organització, 9.234 nens van perdre un dels seus pares, 3.584 pare i mare, i 3.782 la persona -diferent dels seus progenitors- que s'ocupava d'ells.

Més de 22.000 persones han resultat infectades pel virus de l'Ebola, que ha provocat prop de 9.000 morts a Àfrica occidental.

La majoria de nens orfes per l'Ebola estan a Sierra Leone, on 5.692 han perdut un dels seus progenitors i 2.276 tots dos, mentre que a Libèria es tracta d'1.717 i 535, respectivament, de nens afectats d'aquesta forma.

A Guinea Conakry, els casos en què un pare va morir representen 1.825 i en què tots dos van morir 773, d'acord amb les dades recol·lectades per Unicef, l'agència especialitzada de les Nacions Unides per a la protecció infantil.

No obstant, s'estima que menys del 3% (uns 500) dels nens orfes han quedat fora del seu cercle familiar o en alguna institució.

Això agreuja una situació que ja era difícil per als tres països, on abans de l'epidèmia ja hi havia 1,3 milions d'orfes per altres circumstàncies i 3,2 milions vivien amb persones diferents de les seves famílies biològiques.

L'assessor en qüestions de protecció de l'Oficina Regional d'Unicef a Àfrica central i occidental, Andy Brooks, va relatar, per via telefònica, que s'observa una millora respecte de l'estigma i la discriminació que patien els nens que havien estat en contacte amb malalts d'Ebola.

"La confiança i el coneixement (sobre la naturalesa i la transmissió del virus) han millorat en les comunitats", va dir, amb la qual cosa els casos de nens rebutjats per la comunitat han disminuït considerablement.

Segons Unicef, a partir del moment en què s'han superat les pors i prejudicis inicials respecte de l'Ebola, els parents han mostrat un fort suport, ofert atenció i protecció als nens que van perdre els seus pares.

Als tres països afectats, 250 nens que van estar en contacte físic amb persones que han patit Ebola han sigut posats en observació per un període de 21 dies, corresponents al d'incubació del virus, per descartar el contagi.

Posteriorment, el 90% van ser entregats a parents o entitats perquè s'ocupin d'ells.

Notícies relacionades

Unicef ha creat una xarxa composta per més de 2.000 voluntaris supervivents d'Ebola que atenen els nens en observació ja que,  després d'haver-se recuperat de la malaltia infecciosa, han desenvolupat una resistència immunològica al virus.

Gràcies a això poden interactuar amb els nens sense risc, oferint-los un contacte físic que normalment persones en quarantena no tenen. 

Temes:

Ebola