EVOLUCIÓ D'UNA EPIDÈMIA

El descobridor de l'Ebola preveu un any més de plaga

Piot alaba l'avanç en la lluita contra el virus però diu que la vacuna trigarà

Parla d'un final del brot «prolongat i ple d'alts i baixos» a l'Àfrica occidental

Sepultura d’un cadàver amb símptomes de contagi per Ebola, a Libèria.

Sepultura d’un cadàver amb símptomes de contagi per Ebola, a Libèria. / AP / ABBAS DULLEH

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La crisi de l'Ebola a l'Àfrica occidental es pot prolongar durant un altre any abans que l'epidèmia estigui sota control. Aquesta és la predicció que va fer dimecres el científic belga Peter Piot, descobridor del virus, just quan feia un any de l'actual brot que castiga el continent africà i que ha afectat en casos aïllats altres països d'Europa, Amèrica i l'Àsia.

Piot, director de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres i que lidera el departament de l'Organització Mundial de la Salut encarregada de combatre l'epidèmia, va fonamentar la seva previsió en la certesa que, malgrat que s'estan registrant avanços en l'intent d'aturar la propagació del virus, caldrà un període de temps més llarg per desenvolupar vacunes efectives. «Aquesta epidèmia tindrà un desenllaç prolongat i ple d'alts i baixos. Hem d'estar preparats per a un esforç llarg i sostingut, probablement durant tot el 2015», va exposar l'investigador.

El científic belga, que va formar part de l'equip que va descobrir l'Ebola en una expedició sanitària al Zaire -l'actual República del Congo- el 1976, va valorar la millora de l'atenció sanitària als països més afectats. «Ja no veiem aquelles escenes en què la gent moria al carrer», va exposar Piot en declaracions a la cadena BBC. Una millora en la resposta plantejada al virus en la qual va recalcar la importància de tractaments amb fluids intravenosos i antibiòtics com a part d'una estratègia que, va recordar, ha reduït la taxa de mortalitat a una de cada tres persones, «davant del 70%» d'uns quants mesos enrere.

Notícies relacionades

RISCOS / L'investigador, que acaba de tornar de Sierra Leone, va dir que la tasca d'obtenir una vacuna comportarà més temps, però va advocar per no desistir en l'intent de trobar-la, tant per afrontar «noves epidèmies» com davant el risc que l'actual brot s'allargui més del previst. En aquest sentit, Piot va subratllar que el virus havia arribat a la seva màxima cota a Libèria, on ja ha causat 3.376 morts, segons el balanç provisional de l'OMS. I va dir que a aquests nivells màxims s'hi arribarà també les pròximes setmanes a Sierra Leone, on l'Ebola ja ha causat 2.556 morts, en un país amb pràcticament la meitat dels casos confirmats a l'Àfrica occidental.

El 28 de desembre del 2013, ara fa just un any, la petita Emile Ouamouno va morir al remot llogarret de Meliandou, al sud de Guinea, després de patir febre, mal de cap i diarrea. La seva germana, la seva mare i la seva àvia van morir dies després. No obstant, aquests símptomes no van ser suficients perquè les autoritats sanitàries associessin aquestes morts a l'incipient brot d'Ebola que acabaria afectant l'Àfrica occidental. Van haver de passar pràcticament tres mesos més perquè  el Departament de Salut d'aquest país s'adonés que l'epidèmia d'Ebola ja era una realitat.