DISPARITAT D'INVERSIONS CONTRA LA MALALTIA

Relegada l'atenció de l'Ebola a l'Àfrica

Espanya gasta 10 vegades més en projectes al país que als estats d'origen

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El Govern espanyol només ha desemborsat fins ara 1,6 dels 9,5 milions d'euros promesos per lluitar contra l'Ebola a l'Àfrica occidental, fet que suposa 10 vegades menys que la inversió portada a terme en accions dins d'Espanya, inclosos el condicionament de l'Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid, la preparació de personal o l'adquisició d'equips de protecció individual. Aquesta disparitat, que contradiu les prioritats científiques, queda de manifest en un informe elaborat per diversos especialistes de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ahir es va presentar a Madrid.

«No diem que la resposta no hagi estat l'adequada, però sí la proporcionalitat», afirma Antoni Plasència, director d'ISGlobal. Aquesta disparitat, que també es produeix en altres països, genera la «impressió»  que la comunitat internacional només s'esforça a aturar l'Ebola a la seva pròpia casa, va afegir el principal responsable de l'informe, Gonzalo Fanjul. Amb les xifres d'inversió a l'Àfrica, Espanya és el contribuent número 32 del món, darrere fins i tot de Veneçuela.

El cost total de les operacions a Espanya mai ha estat detallat pel Govern espanyol, però una estimació d'ISGlobal sobre la base d'informació subministrada per les autoritats i la consulta a experts en gestió sanitària suggereix que Espanya ja podria haver compromès en aquest esforç una mica més de 17 milions d'euros, «fet que suposa gairebé 6 milions per cada pacient infectat que ha estat tractat al nostre país», diu l'informe. Concretament, segons estimacions d'ISGlobal, el cost sanitari mitjà a Espanya dels pacients infectats per Ebola ha estat de 20.000 euros per persona i dia (en les dues primeres setmanes de màxim aïllament), encara que baixa a 11.000 en el cas dels que han estat els primers dies d'aïllament sense ser confirmats com  a malalts.

Notícies relacionades

Encara que aquests números estan per sota del cost d'atenció en altres països (als Estats Units, per exemple, és el doble), «el seu volum dóna una idea de la magnitud econòmica del problema a què s'hauria de fer front si s'estengués l'epidèmia», prossegueixen els especialistes d'ISGlobal.

ALTA A MADRID / La cooperant de Metges sense Fronteres repatriada des de Mali per risc d'haver contret l'Ebola va abandonar ahir l'Hospital Carles III després de superar la quarantena de 21 dies sense desenvolupar la malaltia.