L'ambulància que va portar Romero va seguir en servei 14 hores més

Entre les persones sota seguiment hi ha dues perruqueres que van depilar la malalta

El vehicle va portar durant aquest temps cinc pacients, que estan en observació

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÀRMOL / MADRID

L'ambulància convencional que va traslladar Teresa Romero des de casa seva fins a l'Hospital d'Alcorcón va continuar transportant pacients fins que es va confirmar que l'auxiliar d'infermeria patia Ebola. El vehicle del Servei d'Assistència Municipal d'Urgència i Rescat (Samur) va ser ocupat per la malalta dilluns a les quatre de la matinada i no va ser fins a les sis de la tarda d'aquell dia quan va ser retirada del servei i desinfectada. En aquestes 14 hores, l'ambulància va traslladar cinc pacients més, segons han confirmat fonts de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid.

Els responsables madrilenys no han donat, no obstant, cap explicació pel retard en la desinfecció, principalment quan entre els resultats de la primera prova d'Ebola, que van ser positius, i la segona analítica van passar hores, i ja hi havia sospites fundades que la pacient transportada podia estar contagiada del virus. Les autoritats sanitàries tampoc van facilitar per iniciativa pròpia aquesta informació i només la van confirmar després de ser publicada ahir per aquest diari.

NO CREAR ALARMISME / Fonts de la conselleria van explicar que si no havia estat comunicat aquest episodi a l'opinió pública va ser per no crear «alarmisme» entre la població i van adduir que ja s'han posat en contacte amb els pacients transportats posteriorment per l'ambulància. Aquestes persones han estat incloses en la llista d'individus que s'han de controlar, ja que directament o indirectament van tenir contacte amb Teresa Romero. Aquesta llista ja inclou 82 persones, entre professionals sanitaris i relacions personals de l'auxiliar. En principi, no són casos d'alt risc, i solament se'ls demana que es mirin la temperatura dues vegades al dia durant tres setmanes, que és el període d'incubació del virus.

Entre les persones que estan sota seguiment hi ha les dues perruqueres que van atendre la infermera el dia 2 d'octubre, ja que just després de sortir de l'ambulatori d'Alcorcón, Teresa Romero va anar a depilar-se. També hi ha inclosos els pacients que aquell dia van ser atesos a la consulta del centre d'atenció primària i que podien haver haver coincidit en aquestes instal·lacions amb la infermera.

Notícies relacionades

«Sort que gairebé no ha sortit de casa seva en una setmana» va confessar alleujat el conseller de Sanitat madrileny, Jesús Rodríguez, ja que aquesta quarantena voluntària ha limitat enormement la tasca de seguiment de possibles contagis, sobretot tenint en compte que des del 26 de setembre la infermera estava de vacances i podria haver viatjat a altres ciutats.

Després de les crítiques i l'escassetat d'informació de les primeres hores de la crisi de l'Ebola a la capital, la Comunitat de Madrid ha posat a disposició dels ciutadans un número de telèfon i una pàgina web d'informació, que van començar a funcionar dimarts. L'alarma va ser de tanta magnitud que només el primer dia, ahir, es van registrar un total de 444 trucades.