Codi ètic

Sabadell prohibeix als regidors rebre regals de més de 50 euros

El nou codi ètic estableix que els membres de l'Ajuntament no podran tenir una participació superior al 10% en empreses que percebin ajuts públics

L'alcalde deixarà de ser il·lustríssim i passarà a denominar-se senyor o senyora

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, amb els tinents d’alcalde Maties Serracant i Marisol Martínez.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, amb els tinents d’alcalde Maties Serracant i Marisol Martínez.

3
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

Els regidors i alts càrrecs de l'Ajuntament de Sabadell no podran rebre regals superiors a 50 euros. Aquesta és una de les principals mesures que fixa el nou codi ètic que els diferents grups polítics amb representació al consistori han elaborat de manera conjunta i que es va aprovar inicialment en el ple de dijous passat.

També fixa que les persones afectades per la normativa no poden tenir una participació superior al 10% en empreses que rebin subvencions de l'administració i estableix que la gestió dels recursos públics es faci d'acord amb principis d'austeritat.

La regidora de Transparència i Organització de Sabadell, Elena Hinojo, explica que es crearà una comissió d'ètica pública de caràcter tècnic que s'encarregarà d'interpretar i avaluar aquest codi. En cas que s'incompleixi la normativa, s'iniciarà el procediment administratiu pertinent que d'acord amb la Llei de transparència pot derivar en multes que van dels 300 als 3.000 euros.

La nova normativa és el resultat de mesos de treball i reunions en què han participat els representants amb representació al consistori. “És la primera vegada que els polítics reflexionem sobre ètica i integritat”, afirma la regidora Hinojo, que adverteix que “no és un codi del govern, sinó de tota la corporació”.  

Hinojo explica que el text va més enllà del que estableix la Llei de transparència i, en lloc de fer referència només als alts càrrecs, que en el cas de Sabadell serien els regidors, s'amplia l'àmbit d'actuació als coordinadors d'àrees, gerents d'empreses municipals, treballadors que formin part de mesos de contractació, tribunals de selecció o comissions de valoració de subvencions i al Síndic de Greuges municipal.

REGALS DE MENYS DE 50 EUROS

La regidora assenyala que la normativa es divideix en sis àrees temàtiques que fan referència a l'exercici del càrrec al servei de la ciutadania, la relació amb el personal de l'administració, la gestió dels recursos públics d'acord amb criteris d'austeritat,  la contractació, la transparència o els casos en què es produeixin conflictes d'interessos, com quan els càrrecs electes reben regals.

“Fixa que s'abstindran d'acceptar regals i alhora estableix que en casos de regals de més de 50 euros seran tornats o si la devolució és massa honrosa, s'incorporaran al patrimoni de l'administració”. La normativa també diu que les persones afectades per aquest codi no podran tenir una participació superior al 10% en empreses que percebin ajuts públics.

Amb l'objectiu d'interpretar de manera adequada i avaluar aquest codi, es crearà una comissió d'ètica pública de caràcter tècnic que estarà integrada pel responsable de transparència, el secretari general de la corporació i dos juristes designats pel responsable de transparència.

En aquesta línia, la regidora explica que en cas que es detecti algun incompliment que sorgeixi algun dubte, la comissió d'ètica alertarà el ple municipal. “El ple s'encarregarà d'obrir un expedient que posteriorment instruirà la comissió i les conclusions es faran arribar a la Generalitat, que serà la que emetrà un informe perceptiu”, detalla Hinojo, que afegeix que d'acord amb la Llei de transparència, en cas d'incompliment del codi ètic es preveuen multes d'entre 300 i 3.000 euros per als càrrecs electes.

AVANÇANT EN EL PLA D'INTEGRITAT

La regidora assegura que aquest codi és només una “normativa”, que no és “garantia de res”. En aquest sentit, posa èmfasi en la necessitat d'acompanyar-lo de polítiques d'integritat i mecanismes que “ajudin a millorar el comportament ètic de les persones que formen part de l'Ajuntament” i permetin a aquests professionals “tenir clares les actuacions que són correctes o no dintre de la institució”.

Hinojo apunta que en el marc del Pla d'integritat de Sabadell s'han fet accions de sensibilització a regidors i a més d'un centenar de caps directius de l'Ajuntament. “El següent pas és crear un mapa de riscos de corrupció, una qüestió sobre la qual estem treballant”, comenta la regidora.  

L'ALCALDE DEIXARÀ DE SER IL·LUSTRÍSSIM

L'últim ple municipal també va aprovar la modificació del Reglament de protocol i cerimonial de l'Ajuntament pel qual l'alcalde de Sabadell deixarà de denominar-se 'il·lustríssim' i passarà a ser 'senyor' o 'senyora'.

La mesura també preveu suprimir les medalles d'honor de la ciutat que cada any reconeixen la tasca de persones i entitats perquè, segons l'executiu local, per a aquesta finalitat ja existeix la Medalla del Mèrit Ciutadà que el passat 6 d'abril es va entregar a títol pòstum a Muriel Casals.

Notícies relacionades

A banda, la modificació també incorpora la possibilitat de canviar d'emplaçament la celebració de la Diada de l'11 de setembre, que deixaria de fer-se a la Masia de Can Rull.

 Més notícies de Sabadell

Temes:

Corrupció