A Sabadell hi haurà plebiscitàries: el 24-M, judici al bustisme

Les pròximes eleccions municipals seran a la cocapital vallesana un autèntic balanç dels 14 anys d'alcaldia de Manuel Bustos

Manuel Bustos surt del jutjat de Sabadell, el setembre passat.

Manuel Bustos surt del jutjat de Sabadell, el setembre passat. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / SABADELL

A la resta de Catalunya encara no està clar, però a Sabadell sí que hi haurà plebiscitàries. Seran el 24 de maig, coincidint amb les municipals que se celebren a tot Catalunya.

Òbviament, a la cocapital vallesana, també s'elegirà la constitució del pròxim consistori però, per sobre de tot, el que se substanciarà d'aquí tres mesos és una decisió definitiva sobre el bustisme, el tipus de governació que els ha procurat als sabadellencs durant catorze anys.

Una forma de govern que ha generat un fort dinamisme econòmic –Sabadell tenia al gener un 18,8% d'atur, per sota del conjunt del Vallès Occidental, de Terrassa i un punt menys que a tot Catalunya a finals de 2014- però també amb una forta inèrcia populista que ha portat que la ciutat sigui coneguda ara pels presumptes escàndols de corrupció al voltant del que va ser alcalde de la ciutat entre el 1999 i el 2013 -i la seva família-. L'últim exemple emmarcat en el cas Mercuri -la destitució del germà Paco Bustos de la direcció del PSC del Vallès Occidental Sud- va ser aquesta mateixa setmana.

En aquest plebiscit, votar el candidat socialista Josep Ayuso –que en els últims mesos apareix permanentment en representació del govern municipal en detriment de Joan Carles Sánchez, l'alcalde que va rellevar Bustos dos anys enrere- significa donar el vistiplau al bustisme i no qüestionar la seva lògica política.

I donar el vot a qualsevol de les altres formacions que es presenten a la ciutat –CiU, PP, ICV-EUiA, Entesa per Sabadell (ExS), ERC, Ciutadans i Podem, que ho farà com a agrupació d'electors- representarà una esmena a la totalitat al llegat de Bustos.

De totes maneres, per acabar d'embolicar la troca, s'ha de deixar clar que el mateix govern municipal, integrat en solitari pel PSC, no està alineat amb l'aposta de l'aparell del partit: dels 13 regidors gairebé la meitat voldrien haver deixat anar llast i haver fet ja la renovació des de l'interior, presentant la jove Marta Farrés com a candidata. Això ho va intentar i va estar a punt d'aconseguir-ho, però no va ser suficient.

La clau: treure un vot més que el segon

Sigui com sigui la qüestió és qui queda primer en el rànquing de vots i en això confia el PSC per revalidar l'alcaldia. No és gens desenraonat, perquè la força dels socialistes catalans a la ciutat ha permès que obtingués 13 regidors en les dues últimes eleccions.

Però en la pitjor de les hipòtesis, en què el PSC n'aconseguís només 6, els socialistes saben que és difícil que cap de les altres formacions aconsegueixi un registre semblant en un ajuntament especialment atomitzat, i per tant l'única forma que Ayuso no fos alcalde seria amb un pacte sobiranista --la CiU de Carles Rossinyol i l'ERC de Juli Fernàndez i fins i tot ExS, que en aquesta ocasió s'alia amb la CUP-- o un executiu sustentat entre ICV-EUiA i Podem i també ExS.

Però aquests tres partits són, precisament, els que no han sabut --o no han volgut-- tirar endavant un Guanyem Sabadell, un experiment polític que la ciutat per cert sí que va ser capaç de crear el 1999 amb Entesa per Sabadell, que aglutinava el moviment polític de l'alcalde Farrés quan ell ja no es va presentar a les eleccions i que va estar a punt de guanyar aquells comicis.

Alguns, com Eduard Jiménez o Jordi Serrano, ho van intentar promoure uns mesos enrere amb la iniciativa Sabadell Guanyarà, però a diferència de ciutats com Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà i parcialment Terrassa, l'objectiu no s'ha aconseguit. I amb això, l'atomització del consistori --s'espera el retorn d'Esquerra i l'entrada de Podem i Ciutadans-- jugarà a favor del candidat socialista, ungit al seu dia per Bustos.

Notícies relacionades

Per posar-ho interessant del tot, s'espera que abans del 24-M el jutge dicti sentència pel primer dels casos en què es jutja Manuel Bustos. Un element que ajudarà a tenyir les municipals de Sabadell d'unes autèntiques plebiscitàries.  

Més notícies de Sabadell