Xavier Gual reviu a 'Off the record' el periodisme en l'època del 'boom' immobiliari

La Llar del Llibre de Sabadell acull la presentació del llibre, en què participen la periodista Nereida Carrillo i l'editor Marc Moreno

Xavier Gual presenta la seva nova novel·la {’Off} the {record}’

Xavier Gual presenta la seva nova novel·la {’Off} the {record}’

2
Es llegeix en minuts
LAURA MARÍN / Sabadell

La Llar del Llibre de Sabadell ha acollit la presentació del llibre ‘Off the record’, de Xavier GualMarc Moreno, editor de Llibres del Delicte, i la periodista Nereida Carrillo han acompanyat l'escriptor en la presentació de la seva nova novel·la emmarcada a l'Espanya del 'boom' immobiliari i la corrupció.

La trama d'‘Off the record’ comença amb la mort del regidor d'urbanisme d'una ciutat costanera, just abans d'anunciar la seva dimissió en roda de premsa. Entre la sorpresa i les elucubracions dels presents, la jove periodista Anabel Rodríguez sent per casualitat una conversa entre l'alcalde i un dels seus homes de confiança. Una conversa que aixecarà les sospita de la periodista i la portaran a investigar el que sembla una trama de corrupció a tots els nivells: secrets inconfessables, morts inesperades, espionatge, tortures, persecucions, etc.

“La novel·la respon a la necessitat d'explicar les meves sensacions i anècdotes com a periodista en una època, la de principis del 2000, en què la bombolla immobiliària encara s'estava inflant i els diners circulaven en abundància pels ajuntaments”, explica l'autor, Xavier Gual.

Anabel Rodríguez, la protagonista de la novel·la, representa els joves periodistes d'aquella època, que “encara van amb la teoria i la innocència de la facultat”, comenta Gual, i afegeix que “volen ajudar a salvar el món amb la seva professió, però a poc a poc descobreixen que no ho podran explicar tot i que sempre hauran de tenir en compte per a qui treballen i quins són els seus interessos”.

Xavier Gual comença la novel·la com a redactor i l'acaba com a professor de secundària. “Des d'un principi vaig voler reflexionar sobre l'ofici de periodista i reobrir el debat sobre la relació que manté amb els poders, sobretot amb el polític i l'empresarial”. Però no només això, sinó que la novel·la també fa una immersió sobre la relació dels periodistes amb el seu entorn i com influeix aquesta professió en les seves relacions personals.

En aquest sentit, ‘Off the record’ presenta la relació de l'Anabel amb l'Òscar, la seva parella. Aquest és professor de secundària i porta una vida més estable i alliberada. No obstant, l'Anabel està sempre preparada per deixar-ho tot així que salti l'exclusiva de la seva vida. I precisament, el cas que descobreix després de la mort del regidor la tempta fins a no poder deixar-lo sense resoldre.

Novel·la negra

Amb clars trets de novel·la negra, Xavier Gual presenta una obra en què els lectors trobaran “reflexió i debat sobre l'ètica de la professió, però també elevades dosis d'acció, amor, intriga i una àmplia varietat de personatges peculiars, a més de situacions i girs inesperats que l'atraparan fins al final”.

Xavier Gual és llicenciat en Filologia Catalana i professor de secundària. Va treballar sis anys com a periodista i segueix col·laborant en diferents mitjans de comunicació. Ha publicat, entre altres, la novel·la ‘Els fantasmes de Dalí’ (2013), ‘El mediador’ (2013), Ketchup (2006), ‘Els tripulants’ (premi Ribera d’Ebre, 2000) i la recopilació de narracions ‘Estem en contra’ (premi Pere Quart d'humor i sàtira, 2007) i ‘Delírium trèmens’ (premi Mercè Rodoreda, 2000).

Notícies relacionades

Més notícies de Sabadell