ENTREVISTA A L'ALCALDESSA SOCIALISTA

Ana María Martínez: "S'ha d'aconseguir una reforma de la Constitució que reconegui Catalunya com a nació"

Rubí és l'única gran ciutat catalana que el 6 de desembre celebrarà un acte en commemoració de l'aniversari de la Carta Magna

zentauroepp41154684 rubi 01 12 2017 politica  ana maria martinez alcaldesa de ru171201205931

zentauroepp41154684 rubi 01 12 2017 politica ana maria martinez alcaldesa de ru171201205931 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

–Rubí serà l’única gran ciutat catalana que el dia 6 celebrarà un acte en commemoració de l’aniversari de la Constitució. ¿D’on sorgeix la idea de celebrar aquest acte, que ja va tenir lloc l’any passat?

–És un acte que pretén commemorar l’ordenament jurídic –m’agrada dir– que ens va fer lliures. I que va suposar un ampli consens dels polítics de quatre dècades enrere, els quals van saber establir un sistema pel qual, en lloc de separar, el que es feia era treballar la unió. No presentem aquest acte, i encara menys pel moment en què ens trobem actualment, amb cap altra intencionalitat.

–El 1978 la Constitució va ser un punt de trobada entre els catalans, que la van votar massivament, però no és clar que ara sigui un element que aplegui la majoria.

–La Constitució espanyola hauria de ser un punt de partida cap a una nova etapa, cap a un escenari on no s’incrementi més la frustració a Catalunya i que ens permeti parlar del futur amb esperança, perquè l’escenari actual no és bo per a ningú. Per a ningú.

–¿Això és el que expressarà en el seu discurs de l’acte de dimecres?

–Això, i la necessitat de reformar-la i actualitzar-la. De la mateixa manera que en aquell moment va generar un escenari de llibertat, ara s’ha de renovar tenint en compte els nous temps. Òbviament, la Constitució no és en l’actualitat un element jurídic adaptat; hem de treballar perquè ho sigui. 

–¿Què s’hauria d’incloure en aquesta reforma de la Constitució?

–Caldria trobar el punt de trobada entre diferents. S’ha de tenir clar que la Constitució espanyola no s’adaptarà als que volen la independència, però sí que hem de deixar clar que nosaltres plantegem Catalunya com una nació dins d’un Estat plurinacional i hem d’aconseguir que la Carta Magna ho reculli. I que ho faci d’una manera que sigui satisfactòria per al conjunt de catalans i catalanes. Hi insisteixo: no ho serà per a aquells que tinguin com a únic plantejament la independència. Que implanti un sistema de tipus federal, que és el que nosaltres estem plantejant des de fa molt de temps i que cada vegada es fa més necessari, tenint en compte on som.

Notícies relacionades

–L’any passat hi va haver incidents davant de l’ajuntament, en una jornada com aquesta, inclosa la crema d’un exemplar de la Constitució. ¿No li fa por que aquest dimecres es repeteixi algun altercat com aquell?

–Va ser un grup de persones molt reduït, que no van mesurar –vull creure que no van saber mesurar– l’abast de les seves accions. Quan es defensa la democràcia, s’ha de ser molt respectuós amb els altres. En aquest sentit, he de dir que ni el meu equip ni jo hem rebut el mateix respecte que hem ofert nosaltres a aquelles persones que no pensen com nosaltres i que defensen altres plantejaments diferents. Sí, és cert que sento una certa incomoditat, és clar, però les coses es fan per convicció i perquè creiem necessari fer-les, no per comoditat o incomoditat. Tampoc va ser còmoda la situació que es va crear durant l’última Diada aquí a Rubí, però l’any que ve tornarem a fer-ho perquè hem de celebrar, i ho volem fer, també l’Onze de Setembre.