DE CARA AL 2018

El Govern de Rubí preveu conservar els suports per aprovar finalment les ordenances fiscals

L'any passat, els vots favorables de l'aprovació definitiva es van mantenir en l'aprovació final de la normativa per a 2017

El regidor de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, assegura que la rebaixa de l'IBI proposada no comportarà que els ciutadans perdin cap servei

Ple municipal de Rubí.

Ple municipal de Rubí.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple municipal de l'Ajuntament de Rubí ha aprovat recentment la proposta d'ordenances fiscals del Govern local, que planteja una reducció de l'impost de béns immobles (IBI) del 2%, la congelació de la resta de taxes i preus públics i el manteniment de les bonificacions existents.

L'equip de govern ─PSC i el regidor no adscrit Sergi García─, C's, PP i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i M. Dolores Marín van votar a favor de la proposta, mentre que ERC i Alternativa d'Unitat Popular (AUP) es van abstenir, i ICV Veïns per Rubí (VR) van votar en contra.

Sobre aquests suports, el regidor de Serveis Centrals de Rubí, Moisés Rodríguez (PSC), assegura que "entenem que els grups que ens han donat suport no canviaran el vot a l'hora de la votació definitiva. En principi ells aproven la nostra proposta d'ordenances per a l'any que ve". Sobre el període d'al·legacions obert, Rodríguez no té constància que s'hagi produït cap proposta d'esmena per part dels grups municipals.

L'antecedent de l'any passat, efectivament, és favorable a la tesi que el suport inicial es manté en l'aprovació definitiva, ja que tant AUP com C's van mantenir el seu vot favorable a la normativa fiscal que ha regit a Rubí durant aquest 2017.

Rebaixa del 2% de l'IBI

El Govern emmarca aquestes ordenances en "un context de crisi" que l'ha portat a "reduir la pressió fiscal a les famílies". La rebaixa de l'IBI del 2% situa el tipus impositiu general al 0,698% sobre béns urbans i rústics, que representa l'IBI més baix dels últims 25 anys, segons ha informat el consistori rubinenc.

Davant aquesta baixada de l'IBI, grups de l'oposició com l'AUP o ERC han formulat els seus dubtes -"és una fugida cap endavant", segons ERC- sobre quin tipus de despeses es disminuiran de manera correlativa a la pèrdua d'ingressos que suposarà la rebaixa de l'IBI.

Segons el regidor Rodríguez, "la pèrdua d'ingressos de l'IBI es compensarà pressupostàriament amb altres ingressos. El ciutadà no es veurà negativament repercutit en cap servei prestat per l'Ajuntament, ja que la rebaixa de l'IBI és possible gràcies a un estudi econòmic. La nostra intenció és seguir-lo baixant any rere any".

Pressupostos abans del 2018

Per la seva banda, l'oposició ha demanat insistentment la previsió en les pròximes ordenances fiscals de l'exempció de taxes per a la utilització d'equipaments municipals; exempció que el Govern municipal ha decidit no incloure "perquè creiem que s'ha de regular mitjançant el Pla d'Equipaments", diu Rodríguez.

Aquest pla està actualment en procés d'estudi, tot i que "el càlcul de la quota per a les entitats és tècnic, està ajustat i de moment el considerem adequat", similar al què el Govern pensa sobre la taxa de tinença d'animals, sobre la qual ERC ha proposat un increment per sufragar la creació d'un banc d'ADN d'animals domèstics.

Notícies relacionades

Com que ordenances i pressupostos van de la mà, la previsió del Govern de Rubí és aconseguir aprovar el pressupost abans que acabi l'any i no haver de prorrogar el del 2017. "Estem intentant conciliar el pressupost amb les diferents forces polítiques. La previsió és que els pressupostos estiguin aprovats abans de finalitzar l'any, al desembre", apunta Rodríguez, que insisteix en els 200.000 euros que, segons el que està previst, aniran destinats a inversions decidides mitjançant procediments de participació ciutadana.

Més notícies de Rubí a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Rubí