Patxi López demana "parar les màquines per evitar la tragèdia" a Catalunya

L''exlehendakari' es postula com a opció d'unitat entre susanistes i sanchistes al fòrum Primera Plana d'EL PERIÓDICO

Patxi López, al fòrum Primera Plana d’EL PERIÓDICO. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l'espera que Susana Díaz faci el pas endavant, Patxi López i Pedro Sánchez ja fa setmanes que estan en campanya de cara a les primàries del PSOE. L''exlehendakari' i expresident del Congrés ha sigut el primer precandidat a visitar Catalunya. Aquest dimecres ha començat la seva visita per territori català al fòrum Primera Plana d'EL PERIÓDICO, en què ha plantejat la seva preocupació pel conflicte entre Catalunya i Espanya.

"He vingut per dir que no deixarem sols els ciutadans de Catalunya que estan veient amb pànic que el xoc de trens s'acosta cada vegada més sense poder fer-hi res", ha sentenciat López, que ha recordat que "a Catalunya hi ha moltes Catalunyes i no podem permetre que els independentistes s'arroguin la representació de tothom".

"Davant l'evident xoc de trens, encara que no tinguem una solució immediata... parem les màquines -ha reclamat-. És un pacte per donar-nos temps. És un pacte per evitar el desastre. No plantejo decisions o renúncies. Només plantejo evitar la tragèdia. Parem les màquines i asseguem-nos a parlar". Per això ha proposat, entre altres mesures per rebaixar la tensió, que el Govern deixi de suspendre per sistema les normes del Parlament, llevat que afectin els drets i les llibertats personals fonamentals, i una reforma del finançament. En aquest últim àmbit, l''exlehendakari' ha defensat que "el concert basc no és el culpable de la situació financera de les comunitats", encara que s'ha mostrat disposat a revisar la quota.

Al principi de la seva intervenció ha aplaudit que els militants del PSC puguin participar en l'elecció del secretari general del PSOE i que, malgrat la ferida que es va obrir després de la investidura de Mariano Rajoy, s'hagin pogut refer els ponts entre Nicaragua i Ferraz. "Plantejar una ruptura entre el PSC i el PSOE hauria sigut simplement una bogeria. Podem revisar la nostra relació, però no per trencar sinó per garantir una unitat millor". Sobre

L'expresident del Congrés L'expresident del Congrés defensa l'autonomia del PSC en els seus pactes electorals

l'acord, que permet als socialistes votar a les primàries del PSOE però planteja que el PSC hagi de "consensuar" els seus pactes electorals amb el PSOE, s'ha mostrat a favor que els socialistes catalans tinguin autonomia per pactar amb qui vulguin. "¿Si plantegem una Espanya federal, com vol que no tinguem un partit federal? ¿Si reconeixem als territoris competències com vol no reconeguem competències per prendre les seves decisions?".

Notícies relacionades

Davant la divisió entre sanchistes i susanistes, López es presenta com l'opció d'unitat per al PSOE. "Aquesta no és una batalla pel lideratge del PSOE. Aquesta és una batalla pel futur del PSOE", ha proclamat, abans d'assenyalar que competirà "per la secretaria general, però no per trossejar el partit i fer-me fort amb una part d'ell". Abans de reconèixer que el comitè federal que va acordar l'abstenció en la investidura de Rajoy "va ser un drama penós", ha plantejat que la militància decideixi sobre qüestions importants, com ho va ser la investidura d'un president del PP, i que només les bases puguin deposar un secretari general. 

Després de llançar un dard velat a la presidenta andalusa ("no es pot ser secretari general del PSOE a temps parcial"), ha assegurat que no retirarà la seva candidatura ni encara que quedés l'últim en la recollida d'avals ("vaig fins al final").