FÒRUM PRIMERA PLAN@

Girauta i Fernández Díaz es retreuen les seves "pinces" amb Podem i el PSOE

El candidat de C's acusa el PP de polaritzar la campanya al no atacar el partit de Pablo Iglesias

L'aspirant popular recrimina a Ciutadans que no llanci ni una crítica al PSOE

Els candidats de Ciutadans i Partit Popular, debaten sobre les pròximes eleccions per a EL PERIÓDICO / G.IPPOLITI / R. FADRIQUE

Els candidats de Ciutadans i Partit Popular, debaten sobre les pròximes eleccions per a EL PERIÓDICO
jcortadellas34279479 barcelona 14 06 2016 politica elecciones generales160614092519

/

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Han començat expressant el seu "afecte i respecte" mutu i han acabat amb una encaixada de mans. Entremig, han dedicat més d'una hora de cara a cara al fòrum Primera Plan@ a retreure's les "pinces" que els seus partits han efectuat amb altres forces. Fins i tot s'han acalorat en més d'una ocasió, especialment a l'atacar o defensar Mariano Rajoy. El cap de llista de Ciutadans per Barcelona, Juan Carlos Girauta, ha criticat al PP que no entri en batalla amb Podem per així "polaritzar" la campanya i aïllar el seu partit i el PSOE, i l'aspirant popular Jorge Fernández Díaz li ha replicat amb l'aliança que el partit taronja i els socialistes mantenen en la seva opinió després de la fallida investidura de Pedro Sánchez.

L'espoleta ha saltat a partir del debat a quatre d'aquest dilluns. Encara amb la ressaca d'aquesta contesa, Girauta ha iniciat la discussió, en què ha donat per perdedor Pablo Iglesias perquè no va aconseguir que Sánchez li acceptés una coalició d'esquerres. Segons Fernández Díaz, en canvi, el derrotat va ser el líder socialista, qualificació que ha embastat amb el primer cop directe a Ciutadans, a l'acusar Albert Rivera de no dedicar ni una sola crítica al PSOE. "No tinc proves que hi hagués un pacte previ [al debat] entre Rivera i Sánchez, però ho va semblar", li ha etzibat el ministre de l'Interior en funcions.

El dirigent popular ha arrodonit el comentari afirmant que Iglesias "no ho va fer malament perquè va ser efectiu i efectista" i, és clar, la valoració l'ha agafat al vol Girauta per apuntalar la seva tesi: el PP no ataca Podem per donar la imatge que el 26-J només és cosa de dos. A partir d'aquí, tots dos han rebobinat a les negociacions d'investidura en la legislatura fallida i el pacte de govern PSOE-C's. Girauta ha criticat als populars que el seu principal objectiu és "triturar Ciutadans" i els ha recriminat que no seguessin a la taula per aconseguir un acord, Fernández li ha replicat que això suposava acceptar "una esmena a la totalitat" al que ha fet el Govern de Rajoy. El ministre, a més, ha aprofitat per carregar contra Sánchez i el seu intent fracassat, i ha rematat dient que el líder del PSOE no estava en el cara a cara però Girauta "és un bon representant seu". Aleshores, el candidat taronja s'ha defensat afirmant que els 200 punts de l'acord amb els socialistes ja són foc d'encenalls.

LA FIGURA DE RAJOY

La tensió ha crescut per moments per aquest intercanvi de retrets i ha arribat a  un dels punts culminants quan s'ha posat sobre la taula la figura de Rajoy. Fernández Díaz ha exhibit el seu enuig perquè Ciutadans ha posat una línia vermella al president del Govern en funcions, i ha avisat que el PP no és com CDC, és a dir, que no acceptarà una renóncia com la que va fer fora Artur Mas de la Generalitat. "A qui guanya les eleccions no se li pot demanar el cap. És poc democràtic", ha asseverat.

Girauta no li ha respost en aquesta ocasió amb la contundència d'anteriors vegades. Ciutadans cada vegada diu amb la boca més petita que no acceptarà un pacte de govern si l'ha de presidir l'actual líder del PP. Girauta sí que ha insistit que pels temes de corrupció populars Rajoy ha quedat "invalidat" per la seva negligència a l'hora de vigilar els comportaments de dirigents del seu partit. Després ha afegit que els taronges es fixaran en el "per a què" i no tant en el "qui", que el seu objectiu és anar als "continguts" i que només demanen a Rajoy que "reflexioni" sobre si és l'indicat per tirar endavant la regeneració del país.

Notícies relacionades

Aquesta intervenció ha semblat tranquil·litzar Fernández Díaz, però només una mica, perquè tampoc ha deixat de criticar que Ciutadans parli de regeneració i al mateix temps recolzi els socialistes a Andalusia, que no són precisament un partit que acabi d'arribar.

Per tota la resta, i sobretot per la qüestió catalana, els candidats han dedicat poc espai a debatre perquè ells mateixos ho han admès: aquí gairebé no hi ha diferències. Defensa a ultrança de la unitat d'Espanya.