A TARRAGONA

La fredor marca la primera trobada entre el Rei i Torra

Coincideixen en la inauguració dels Jocs Mediterranis però mantenen les distàncies

El president anuncia que el monarca no serà convidat a actes institucionals de la Generalitat a Catalunya

rhv0delrctsogutm7colm71100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Freda cordialitat en la primera trobada entre el rei Felip VI i el president Quim Torra. La inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona ha propiciat aquest divendres una imatge que havia generat una enorme expectació, però que s’ha saldat amb una salutació protocol·lària entre bambolines i una coexistència educada a la llotja, amb Pedro Sánchez entre tots dos.

Com havia promès, Torra va aprofitar l’encaixada amb el Rei per lliurar-li un llibre sobre les càrregues policials de l’1 d’octubre passat i uns informes del Síndic de Greuges sobre l’actuació policial d’aquell dia. No hi va haver cap altra comunicació entre ells. El president i Pedro Sánchez, que mantindran una trobada a la Moncloa el pròxim 9 de juliol, sí que van conversar durant l’acte.

A les grades de l’estadi del Nàstic, més buides de l’esperat, tampoc no hi va haver gaire lloc per a la polèmica. Hi va haver alguns xiulets a l’himne espanyol, però els aplaudiments van ser majoritaris. I la delegació dels atletes espanyols va ser rebuda amb moltes banderes i amb una ovació gairebé unànime.

A la Generalitat se li va escapar de les mans el duel que havia plantejat al Rei respecte a una eventual plantada de Torra. Va deixar la decisió per a l’últim moment, i durant el matí els assessors del president van canviar diverses vegades d’opinió sobre què convenia més als seus interessos d’escenificar el malestar amb la Corona.

El president va compartir finalment llotja amb el monarca, malgrat que des de la Casa del Rei es van ignorar la petició d’una reunió prèvia entre tots dos i l’exigència que Felip VI demanés disculpes pel seu paper després del referèndum de l’1 d’octubre.

Torra va fer aquestes demandes en una missiva a Felip VI, enviada dimecres i firmada també per Carles Puigdemont i Artur Mas. La Casa del Rei va reexpedir aquesta carta al Govern, que creu que és qui ha de ser l’interlocutor polític de la Generalitat. El líder de l’Executiu català i els dos expresidents apressaven el monarca a mantenir una reunió, aprofitant la cerimònia de Tarragona, i li retreien les "ferides obertes" que va deixar el seu discurs del 3 d’octubre. Però l’Executiu de Pedro Sánchez va descartar aquesta trobada, encara que la seva portaveu, Isabel Celaá, no va voler fer sang amb l’actitud del Govern i va destacar la necessitat de “normalitzar” les relacions amb Catalunya.

Després d’un matí de rumors i filtracions en direccions contraposades, Torra va confirmar en una declaració institucional que seria a Tarragona. Abans de fer-ho, va insistir en els seus arguments contra el Rei, que, va dir, “va donar cobertura i suport a la repressió contra més de dos milions de persones, que va causar mil ferits de diversa consideració”.

Trencament de relacions

El president de la Generalitat, que dijous va consultar amb Carles Puigdemont a Berlín sobre quina decisió s’havia de prendre, va anunciar que anava a Tarragona, però amb condicions. Respecte a l’acte d’ahir i també als que se celebrin a partir d’ara. Va advertir, per exemple, que ni ell ni cap membre del Govern assistiran “a cap acte organitzat per la Monarquia”, i que la Generalitat tampoc convidarà el Rei a cap dels actes que convoqui.

“Hi seré perquè aquests Jocs es fan a Tarragona, a Catalunya, i s’han organitzat i pagat des del nostre país. No faran fora el president de casa nostra. La presència del monarca no condicionarà les nostres decisions. A Catalunya manen els catalans”, va justificar la seva decisió.

Notícies relacionades

Abans d’assistir a l’estadi del Nàstic a presenciar la cerimònia inaugural, el president de la Generalitat va voler remarcar novament el seu malestar assistint a una concentració prèvia organitzada per l’ANC. Allà, i aclamat per uns 300 independentistes que corejaven “Fora el Borbó” o “Llibertat presos polítics”, Torra es va queixar de la situació dels dirigents sobiranistes empresonats i dels desplaçats a l’estranger. “A Espanya no hi ha justícia”, va assegurar.

No farem com si no passés res. Pels presos polítics i pels exiliats, pel nostre dret inalienable a l’autodeterminació. Per dignitat. I avui, per damunt de tot, per Tarragona”, ha proclamat el president.