EL TAULER CATALÀ

JxCat i ERC aprofundeixen el distanciament per la investidura de Puigdemont

Torrent demana empara al Tribunal d'Estrasburg contra el criteri dels postconvergents

Junts per Catalunya acusa el president del Parlament de perjudicar l'estratègia del seu candidat

jcarbo42054917 parlament180213202312

jcarbo42054917 parlament180213202312 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Xabi Barrena

L'enfrontament entre Junts per Catalunya i Esquerra té des d'aquest dimarts un nou front. El xoc per la investidura de Carles Puigdemont s'ha traslladat a la Mesa del Parlament, on dues decisions del president de la Cambra, Roger Torrent, han indignat els fins fa uns mesos socis d'ERC, fins al punt que no han dubtat a fer públiques les seves queixes. JxCat retreu als republicans que no contribueixin a l'estratègia amb què busquen que l'expresident sigui reelegit.

La reunió, que ha durat dues hores i mitja i que segons alguns dels presents ha servit per evidenciar la pugna entre els independentistes, ja havia començat tensa. Torrent, que a més de president del Parlament és dirigent d'ERC, no havia inclòs en l'ordre del dia la proposta de JxCat de modificar la llei de presidència per intentar investir Puigdemont a distància.

Fonts parlamentàries han explicat que Torrent va prendre la decisió per qüestions formals. "S'han presentat dos escrits, un per demanar el canvi de la llei per la via d'urgència i l'altre perquè es faci per lectura única, i s'ha d'aclarir", han afirmat. ERC ja es va negar a firmar la petició de modificació la setmana passada, i JxCat la va registrar en solitari al Parlament.

Però les queixes dels representants de JxCat a la Mesa --el vicepresident primer Josep Costa i el secretari Eusebi Campdepadrós-- s'han quedat en l'àmbit privat. No ha passat el mateix amb l'altra decisió de Torrent: anunciar a bombo i platerets que presentarà una demanda de mesures cautelars davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) perquè es permeti a Carles Puigdemont presentar-se a la investidura. Les demandes davant el TEDH es presenten a títol individual. Per això, el president del Parlament demanarà als diputats de la Cambra que se sumin a la proposta.

La iniciativa, que al principi semblava que podia satisfer JxCat, no ho ha fet en absolut. Fins al punt que el portaveu adjunt de la formació, Eduard Pujol, ha pronunciat un dur al·legat en contra seu, perquè entén que pot perjudicar la "situació personal" de Puigdemont, que segueix instal·lat a Brussel·les.

"Hem rebut amb perplexitat la decisió unilateral de Torrent. Hauria sigut millor comentar-ho amb Puigdemont, perquè xoca amb la seva estratègia de legítima defensa. Aquestes coses s'han de parlar, s'han de treballar bé, s'han de cosir. No hi ha hagut diàleg", ha lamentat.

Segona queixa

És la segona vegada que JxCat expressa una queixa d'aquesta mena contra Torrent. La primera va ser quan el president del Parlament va suspendre el ple d'investidura previst per al 30 de gener; en aquella ocasió, des de l'entorn de Torrent van assegurar que havia intentat posar-se en contacte fins a cinc vegades amb Puigdemont, i que no li havia agafat el telèfon.

Les paraules de Pujol han caigut pitjor que malament a ERC. Al cap de poc de fer-les, els republicans han començat a replicar molt a la seva manera, 'sottovoce': "¡Però si la proposta és seva!”. "¡Si [Josep] Costa ja va fer un tuit apuntant a Estrasburg!”, on té la seu el TEDH, ha assenyalat un alt representant republicà a aquest diari.

Per una vegada, Esquerra ha optat per passar de la queixa d'amagatotis a la llum i taquígrafs. Ha estat el portaveu del partit, Sergi Sabrià, qui ha donat rèplica als postconvergents. Ha insistit que la interposició de la demanda davant el TEDH va ser consultada pel president del Parlament al vicepresident primer, el 'puigdemontista' Costa.

I no només això, sinó que la idea va sorgir del mateix grup parlamentari de Junts per Catalunya. Davant això, Sabrià ha fet un "prec" als seus socis i adversaris: que "aturin les filtracions periodístiques i la difusió de rumors", que "acabin amb la promoció d'una mesura al matí i una altra a la tarda". Tot plegat, encaminat a "posar-se a treballar per aconseguir un acord que permeti la investidura d'un president efectiu". "Estem perplexos. Això no és seriós i no és just", ha reblat el portaveu d'ERC.

La comissió del reglament

Notícies relacionades

L'única decisió que no ha suscitat noves desavinences entre JxCat i ERC ha sigut la posada en marxa de la comissió del reglament, pensada també com una via per permetre la investidura a distància de Puigdemont. Torrent ha defensat durant la reunió de la Mesa la constitució d'aquesta comissió davant el criteri de l'oposició.

Segons fonts presents en la trobada, els independentistes estan d'acord que la comissió de reglament es pot impulsar abans de formar Govern, mentre que l'oposició sosté que, com a "comissió legislativa", s'ha d'esperar que es constitueixi un Executiu.