LA INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Santi Vidal es desdiu davant el jutge de les il·legalitats que va atribuir al Govern català

L'exjutge i exsenador d'ERC declara que només parlava d'hipòtesis "atrevides" i "futuribles"

Carles Vives Pi-Sunyer assegura que només va actuar com a assessor tècnic de la Generalitat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal s'ha retractat aquest dimecres de les seves manifestacions en diverses conferències el 2016 segons les quals el Govern català havia aconseguit les dades fiscals dels catalans de manera "il·legal" per elaborar el cens electoral del referèndum unilateral i hi havia una partida secreta per crear les estructures d'Estat en una eventual república catalana. L'exmagistrat, que ha sigut interrogat com a investigat, ha admès que el que va dir "no era cert" i que només eren hipòtesis "atrevides" o "futuribles". Les afirmacions que al seu dia va fer Vidal van permetre a Vox presentar una denúncia i al jutge Juan Antonio Ramírez, obrir la investigació pels preparatius de l'1-O i la creació de les estructures d'Estat.

Vidal només ha contestat a les preguntes de la seva advocada, Olga Tubau, perquè, segons el seu parer, el jutge no li havia concretat els motius de la seva imputació. L'exsenador, que va dimitir com a senador després de fer-se públiques les seves paraules en les conferències, ha explicat que les va pronunciar en el context d'un acte polític i, en alguna ocasió, després de la interpel·lació d'uns assistents. Ha volgut deixar clar que parlava com a senador i polític. "La majoria de les coses que vaig comentar no eren certes", ha sostingut. Altres, ha incidit, havien sortit en els mitjans de comunicació. En aquest sentit, ha anat explicant una per una les seves manifestacions.

Demana tornar a la judicatura

Vidal ha detallat que després de l'enrenou de les seves paraules va renunciar a l'acta de senador d'ERC. L'exjutge, que va ser suspès pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per redactar un esborrany de Constitució catalana, ja ha sol·licitat reingressar en la carrera, al complir-se, el març vinent, la sanció imposada.

Després de Vidal, ha comparegut davant el jutge com a investigat l'exmagistrat del Tribunal Constitucional (TC) i expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional Carles Viver Pi-Sunyer. El jurista, defensat per l'advocat Fermín Morales, ha contestat a totes les preguntes i ha assegurat que ell, com a tècnic, només va assessorar l'ara cessat Govern de la Generalitat. Ha reconegut que va redactar propostes sobre les eventuals estructures d'Estat i que actuava, per tant, com un simple "assessor". Això sí, segons ell, sempre advertia que si es publicava alguna cosa al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) o s'executaven les propostes "hi podria haver problemes", segons fonts jurídiques.

L'operació del 20 de setembre

Notícies relacionades

La investigació va dirigida a una trentena de persones pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició, revelació de secrets, malversació, desobediència i prevaricació. El jutge Ramírez és el mateix que va ordenar la detenció, el 20 de setembre passat, de diferents càrrecs del Govern ara destituït; entre ells, el que era el número dos de la Conselleria d'Economia, Josep Maria Jové. L'operació va donar lloc a 14 detencions, 41 escorcolls i la intervenció de 9,8 milions de paperetes del referèndum.

El jutge ha citat a declarar per al 7 de març vinent com a investigats quatre empresaris vinculats a la fabricació i distribució de publicitat de l'1-O. És la primera vegada que el magistrat interrogarà responsables d'empreses que van fer aquests treballs. Està indagant qui va pagar aquests serveis i si els diners van sortir de la Generalitat.