ENTREVISTA

Zoido, sobre l'intent dels Mossos de destruir l'alerta sobre la Rambla: "Ja és el súmmum"

El ministre confirma que Interior també va rebre l'alerta i que la va passar a la policia catalana

zentauroepp41653865 graf1954  madrid  18 01 2018   el ministro del interior  jua180123134645

zentauroepp41653865 graf1954 madrid 18 01 2018 el ministro del interior jua180123134645 / Javier Lizon

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha considerat aquest dimarts que "ja és el súmmum" que entre els documents que els Mossos d'Esquadra van pretendre cremar fa tres mesos s'hi inclogués l'alerta emesa pels EUA sobre la possibilitat que es cometés un atemptat gihadista a la Rambla de Barcelona.

En una entrevista a Antena 3, Zoido s'ha referit a la informació publicada per EL PERIÓDICO sobre la troballa de l'alerta dels EUA entre la documentació que va intervenir la Policia Nacional el 26 d'octubre als Mossos d'Esquadra quan es dirigien a la incineradora de Sant Adrià amb l'ordre de destruir-la.

"Això ja és el súmmum", ha dit Zoido al ser preguntat sobre aquesta qüestió, alhora que ha explicat que el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), dependent del Ministeri de l'Interior, "també va rebre aquesta alerta". "La vam passar immediatament als Mossos", ha afegit.

Zoido s'ha mostrat sorprès per la falta d'autocrítica des dels sectors independentistes que van parlar de manipulació i van negar que la Generalitat hagués sigut alertada d'atemptats gihadistes. "Em crida molt l'atenció que no hi hagi ningú des de Catalunya, el PDECat, ERC o la CUP, que veient les coses que volien cremar, no diguin que hi havia coses que s'estaven fent malament".

Nombrosa documentació

Notícies relacionades

El titular d'Interior s'ha remès a la investigació a l'Audiència Nacional de la jutge Carmen Lamela per sostenir que "no té coneixement oficial de tot el que hi ha" en la documentació intervinguda als Mossos el 26 d'octubre. A més de l'alerta terrorista, diferents mitjans han apuntat a documents sobre seguiments a polítics encarregats de l'1-O (que investiga la jutge), a espionatge, instruccions per no complir amb el mandat judicial d'impedir el referèndum o el desviament de tres milions de fons públics.

Zoido ha defensat que amb l'entrada en vigor de l'article 155 de la Constitució els Mossos desenvolupen les seves funcions d'acord amb la llei, amb un balanç "francament molt satisfactori" si es compara amb l'1-O, quan ha insistit que hi va haver "en gran part deslleialtat i actitud passiva", permetent que els organitzadors del referèndum portessin a terme un "atac important" per impedir l'actuació de les forces de seguretat que havien d'impedir la votació.