NOVA LEGISLATURA

Puigdemont juga a despistar

L'expresident descarta de moment delegar el vot per impedir que el TC s'activi contra la seva investidura

L'exconseller Forn renuncia a l'escó al Parlament per facilitar la seva sortida de la presó

zentauroepp41745931 catalonia s sacked president carles puigdemont  r  is welcom180123121947

zentauroepp41745931 catalonia s sacked president carles puigdemont r is welcom180123121947 / JONATHAN NACKSTRAND

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La propensió a l'astúcia segueix dominant la política catalana. Carles Puigdemont està portant el concepte que va posar en circulació Artur Mas per mirar de burlar l'Estat a un nivell de virtuosisme difícil d'igualar. Quan falta una setmana perquè se celebri el debat d'investidura, el candidat no ha aclarit si té previst tornar a Barcelona o si no, ni com pensa resoldre els esculls legals d'una elecció a distància en aquest últim cas.

Puigdemont ha seguit jugant a despistar aquest dimarts. El dia començava amb la notícia que l'aspirant ja oficial a president de la Generalitat --després que Roger Torrent constatés que cap altre diputat reunia prou suport-- retirava la petició de delegació de vot per al ple de la investidura. Pot ser, com van al·legar fonts de Junts per Catalunya, "per mantenir tots els escenaris oberts", una manera de dir que l'expresident està valorant tornar per participar in situ en la sessió. Però Puigdemont sap que és més que probable que sigui detingut tan bon punt travessi la frontera. Així que guanya protagonisme la teoria de l'astúcia: retira la petició de vot delegat per evitar que el Tribunal Constitucional es posi en marxa per impedir la seva investidura.

La Mesa ajorna la decisió

Diversos indicis més apunten en aquest sentit. El primer: que Torrent, flamant president del Parlament, va evitar que la reunió de la Mesa d'ahir valorés les peticions en el mateix sentit dels exconsellers que acompanyen Puigdemont a Brussel·les: Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret. El segon, i més significatiu, que el mateix Puigdemont ha deixat clar que no tornarà si no li garanteixen que no serà detingut.

Aquest dimarts ho ha tornat a dir. En la segona jornada del seu controvertit viatge a Dinamarca, el president cessat ha ofert una roda de premsa en què ha demanat poder tornar "sense cap risc, sense pors ni amenaces" a Catalunya, com a "primer pas per a la restauració democràtica que es necessita". Per a ell, un arranjament d'aquesta mena --que ja ha sigut rebutjat per Mariano Rajoy-- significaria que el Govern central "respecta el resultat de les eleccions".

Els partits de l'oposició ja s'han posat en guàrdia davant el que interpreten com un avançament que els independentistes intentaran una investidura de Puigdemont a distància. Ciutadans ha criticat que la Mesa "no hagi volgut resoldre les peticions de la resta de pròfugs", i sospita que els independentistes volen repetir les argúcies de les sessions parlamentàries del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis de desconnexió.

Torrent viatja a Brussel·les

"Volem evitar que se'ns coli una decisió poques hores abans del ple, sense temps per reaccionar", ha dit Carlos Carrizosa (Cs) en referència a la investidura a distància, contra la qual s'han pronunciat els lletrats de la Cambra. El líder del PSC, Miquel Iceta, va enviar ahir una carta al president del Parlament per demanar-li també que "no permeti que se sotmeti a consideració" una investidura telemàtica, perquè lesionaria els drets dels diputats. Torrent viatjarà aquest dimecres a Brussel·les per entrevistar-se amb Puigdemont i els exconsellers que l'acompanyen, si bé ha aclarit que no ho farà amb diner públic.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, els independentistes necessitarien que almenys tres dels cinc diputats que són a Bèlgica renunciessin a l'acta de diputat per assegurar-se una eventual investidura de Puigdemont en segona ronda. Aquest dimarts ho ha fet un dels empresonats, Joaquim Forn. Tot i que se suposa que els que estan en presó provisional --també és el cas d'Oriol Junqueras i Jordi Sànchez-- sí que podran participar en la votació, Forn ha decidit deixar l'escó per facilitar la seva sortida de la presódeixar l'escó per facilitar la seva sortida de la presó.

Tots aquests comptes depenen que la CUP recolzi finalment el candidat que proposi JxCat. Els antisistema han subratllat aquest dimarts que no saben quin tipus de Govern planegen els seus fins ara socis, i que això no ajuda a "teixir confiances" amb Puigdemont.