LA POSICIÓ DEL PSOE

Sánchez recolzarà el Govern central en els recursos per "salvaguardar la legalitat" a Catalunya

Díaz trenca el gel amb el secretari general del PSOE i ironitza dient "això no és Frozen"

zentauroepp41744617 graf5253 sevilla  andaluc a   23 1 2018   el secretario gene180123103943

zentauroepp41744617 graf5253 sevilla andaluc a 23 1 2018 el secretario gene180123103943 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El líder del PSOE Pedro Sánchez va deixar clar aquest dimarts a Sevilla que l'únic acostament al PP serà pel tema català. Els socialistes, va anunciar, recolzaran tots els recursos que el Govern interposi per "salvaguardar" la legalitat a Catalunya, alhora que va instar el nou Parlament a girar el full "negre de Puigdemont" i la unilateralitat. Més enllà d'aquest assumpte, Sanchez va insistir que la seva proposta és d'alternativa a un govern "acabat" i estancat i va rebutjar qualsevol suport als pròxims pressupostos generals. "No hi ha opció", va dir.

Durant un esmorzar informatiu a Sevilla, Sánchez va considerar que "l'independentisme té majoria parlamentària però no social", instant els independentistes que si aconsegueixen formar govern "hauran de governar per al 100 per cent dels catalans i no només per al 47 per cent". Així mateix, va dir, hauran de tornar a l'Estatut d'autonomia i a respectar la Constitució.

En aquest sentit, i després d'atribuir en part la crisi política a Catalunya a l'immobilisme de Mariano Rajoy, va defensar que el seu partit estarà en contra de qualsevol trencament de l'Estat de Dret, i per això recolzaran, va anunciar, els recursos que presenti el Govern de la Nació davant el Tribunal Constitucional (TC) per "salvaguardar la legalitat a Catalunya". "No hi pot haver un president inconstitucional", va insistir, instant a tancar un capítol que ha "fracturat la societat catalana".

El líder del PSOE ha expressat la seva disposició, així mateix, per ajudar a enfortir l'estat autonòmic. El tema català ha servit per acostar postures amb la líder socialista a Andalusia, i com es va poder comprovar a la capital sevillana, Sánchez no va voler aprofundir en aquest front amb els seus barons. "Es tractava de perfeccionar l'Espanya plurinacional que ja reconeixia la nostra Constitució. El que proposem és que és perfectament compatible la igualtat i la diversitat", va afirmar, assegurant que cada comunitat és "el que digui el seu estatut d'autonomia".

Sense suport als PGE

Notícies relacionades

Sánchez va explicar que el front comú a Catalunya serà el seu únic acostament amb el PP, al qual va retreure l'inadmissible intent de xantatge al vincular el finançament autonòmic a un suposat suport als pressupostos". "No participarem de les retallades a l'Estat del Benestar perpetrades per les dues forces conservadores", va asseverar. Així, el líder del PSOE es va mostrar disposat a negociar el model de finançament, però va deixar clar que correspon al Govern "moure fitxa" i donar a conèixer la seva proposta. Sánchez va recordar que seran els governs autonòmics els que lideraran la negociació, mentre que el partit "marcarà una posició per al conjunt del país".

Gestos a Andalusia

Al marge dels temes nacionals, la intervenció de Sánchez ha servit per evidenciar un acostament a Díaz, amb qui es va enfrontar en les primàries socialistes. El secretari general del PSOE va fer seva una de les mesures estrella de l'andalusa va anunciar una proposta de gratuïtat de les primeres matricules universitàries per als estudiants de graus. "Un compromís del meu partit inspirat en el bon exemple de la Junta d'Andalusia", va justificar, negant poc després que consideri el govern socialista andalús un model "més a la dreta" del seu. "A Susana se l'ha d'escoltar perquè sol encertar en les seves opinions", va concedir després. Encara que les cares demostren que la sintonia segueix sense ser bona, tots dos van voler deixar clar que l'enfrontament va ser un assumpte del passat. "¿Aquesta serà una foto del desglaç entre tots dos?", li van preguntar abans de la trobada a la presidenta andalusa, que irònica, va respondre "això no Frozen, aquí la temperatura mai és tan baixa".