RELLEU A LA MONCLOA

Rajoy escull un català i 'sorayo' com a cap de gabinet

José Luis Aylllón, ara secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, substituirà Moragas, que se'n va d'ambaixador davant l'ONU

epons33222417 madrid 18 03 2016  el presidente del congreso de l160318120948

epons33222417 madrid 18 03 2016 el presidente del congreso de l160318120948 / J M Prats

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy ja té substitut per a Jorge Moragas, que va deixar el càrrec de cap de gabinet el desembre passat per anar-se'n com a ambaixador davant l'ONU. Es tracta de José Luis Ayllón (Barcelona, 1970), l'actual secretari d'Estat de Relacions amb les Corts i un dels col·laboradors més fidels de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, des de fa més de deu anys. Ayllón, que és diputat al Congrés des de l'any 2000, ja va formar part del gabinet de l'expresident José María Aznar el 2001. Es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona i va treballar a La Caixa i Arthur Andersen fins al 1996.  

Sectors del PP donen per fet que la seva elecció no agradarà a l'actual secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que manté una guerra soterrada amb Santamaría. La vicepresidenta ha aconseguit col·locar un altre dels seus sorayos sorayos--com informalment es coneix els membres dels seus equips-- en un lloc clau. Ayllón ha treballat durant tots aquests últims anys en col·laboració amb Santamaría i, per la seva formació com a advocat, l'ha ajudat en els nombrosos recursos que s'han presentat contra les decisions dels governs independentistes catalans (també en la impugnació contra l'Estatut).

Amb experiència al PP

Notícies relacionades

Rajoy proposarà Ayllón per al nou càrrec divendres en el Consell de Ministres. A més de la bona relació amb la vicepresidenta i les referències que el president té directament per la seva feina com a enllaç entre el Govern i el Congrés, el cap de l'Executiu pot haver triat el diputat pel seu coneixement de la realitat catalana, la seva tasca aquests últims mesos per encarrilar l'aplicació del 155 i també perquè té connexió amb el partit, una faceta que Moragas cobria. Ayllón va ser president de Noves Generacions del PPC (1997-2000) i secretari nacional de Comunicació del partit a escala nacional (2004-2008), a més de secretari general del grup parlamentari quan Rajoy era el líder de l'oposició.

El flanc internacional el té més feble respecte a Moragas, que és diplomàtic de carrera. "És molt important vendre els èxits d'Espanya a fora i a dins, la visió positiva que tenen del nostre país... Hi ha un bon equip internacional al Gabinet i això és el més important", respon queixant-se enmig de bromes de les "primeres crítiques" abans d'assumir el càrrec.