LA LEGISLATURA CATALANA

L'exconseller Forn dimiteix com a diputat

La renúncia a l'escó forma part de l'estratègia per facilitar la seva excarceració

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Roger Pascual / J. G. Albalat

Amb la investidura a tocar, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha dimitit com a diputat. Així hlo ha fet saber a la direcció del PDECat. La renúncia a l'escó forma part de l'estratègia per facilitar l'excarceració de Forn, que està en presó preventiva des del 2 de novembre passat.

La decisió ha arribat el mateix dia que la fiscalia del Suprem s'ha oposat a la petició de llibertat cursada per ell i el també diputat electe Jordi Sànchez, a l'entendre que persisteix en els dos casos el risc de reiteració delictiva. No obstant, l'acusació pública deixa oberta la porta perquè en un futur tant Forn com l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) puguin ser excarcerats.

Revisió periòdica de la presó provisional

La fiscalia considera que "és procedent mantenir la situació de presó provisional" per a Forn i Sànchez per un delicte de rebel·lió, sense perjudici de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que "obligui a la revisió periòdica de la mesura cautelar adoptada per valorar, a mesura que avanci la instrucció, si persisteixen els indicis racionals que els investigats cometessin els fets delictius i els motius suficients que van justificar l'adopció de la mesura de presó provisional".

Notícies relacionades

En l'última compareixença davant el jutge Pablo Llarena, l'11 de gener passat, l'exconseller ja va manifestar que estava disposat a "baixar del tren" si el Govern català tornava a la via de la unilateralitat.

Després de Mundó

a seva renúncia se suma a la del també exconseller Carles MundóCarles Mundó, que va deixar la seva acta de diputat el 9 de gener. Amb la dimissió de Forn, entrarà al Parlament Antoni Morral Berenguer, exalcalde de Cerdanyola amb Iniciativa. D'aquesta manera, els sobiranistes tindran 63 vots assegurats en la sessió d'investidura de la setmana que ve, amb independència de si són acceptats o no els vots delegats dels diputats que són a la presó o a Bèlgica. Una decisió que havia de prendre la Mesa aquest dimarts i que s'ha postergat fins dijous.