Torrent proposa Puigdemont per presidir la Generalitat

El president del Parlament no aclareix la data d'investidura i demana per carta una reunió amb Mariano Rajoy

El president del Parlament demana reunir-se amb Rajoy per tractar la situació anòmala de Catalunya. / ALBERT BERTRAN / ATLAS VIDEO

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha hagut sorpreses i el nou president del ParlamentRoger Torrent, ha proposat Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat. L'anunci s'ha produït mentre el president cessat és a Dinamarca per oferir una conferència. El de Puigdemont era l'únic nom que es va posar sobre la taula en la ronda de contactes previs amb tots els grups de la setmana passada. Torrent no ha aclarit la data de la investidura i ha anunciat que ha demanat per carta a Mariano Rajoy una reunió per parlar de la "situació anòmala" que es viu a la Cambra catalana.

Notícies relacionades

En una breu compareixença, el president del Parlament ha assenyalat que és "conscient de la situació personal i judicial" de Puigdemont, però també de la seva "absoluta legitimitat" per aspirar a un segon mandat. Torrent ha explicat que té previst reunir-se no solament amb Puigdemont i amb els exconsellers que són a Brussel·les, sinó també amb els diputats electes que són a la presó.

L'elecció de Puigdemont podria obrir el primer conflicte de la legislatura entre els independentistes i l'Estat, ja que pretén ser investit a distància, fet que haurà de resoldre la Mesa del Parlament. De moment, Torrent s'ha limitat a anunciar el nom, sense entrar en la qüestió logística. El Govern espanyol ja ha avisat que si es fa telemàticament prolongarà l'article 155, els lletrats del Parlament consideren que va en contra del reglament de la Cambra i partits de l'hemicicle no descarten impugnar aquest procediment.