Puigdemont viatja a Copenhaguen tot i el risc de ser detingut

La fiscalia té previst demanar al jutge que reactivi l'euroordre contra l'expresident

3
Es llegeix en minuts

Carles Puigdemont ha desafiat les advertències de la Fiscalia General de l'Estat d'activar de nou l'euroordre si viatjava a Copenhaguen i a primera hora d'aquest dilluns ha embarcat en un vol de Ryanair cap a Copenhaguen, on participarà en una conferència sobre la situació política a Catalunya. L'expresident ha arribat cap a les 06.00 hores a l'aeroport Charleroi de Brussel·les acompanyat per l'empresari Josep Maria Matamala i ha agafat el vol que sortia a les 06.55 en direcció a la capital danesa. Cap a les 08.15 ha aterrat i ha abandonat ràpidament l'aeroport a bord d'un vehicle que l'estava esperant.

La fiscalia ja li va anunciar aquest diumenge que sol·licitaria "immediatament" que s'activés l'ordre internacional de detenció contra ell si viatjava a Dinamarca. Aquest dilluns, una vegada confirmi que efectivament Puigdemont ha viatjat al país nòrdic, la intenció de la fiscalia era sol·licitar al magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa en contra seu que procedís a activar l'euroordre de detenció i entrega, amb la idea de demanar a l'autoritat judicial danesa la detenció de Puigdemont. La Universitat de Copenhaguen espera aquest dilluns l'expresident per a un col·loqui sobre el procés independentista, en el seu primer viatge fora de Bèlgica des que va recalar en aquest país a finals d'octubre, després de sortir d'Espanya.

El departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen espera Puigdemont a les 14.00 hores perquè participi en un col·loqui titulat ¿Catalunya i Europa, en un dilema per la democràcia? A més, l'expresident té previst reunir-se al Parlament danès amb diversos diputats, segons ha anunciat un dels impulsors de la cita, membre d'una formació independentista de les Illes Fèroe. Els que han dit que no hi assistiran són els representants dels partits que governen en coalició el país, informa Efe. 

Risc d'arrest alt

L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va sostenir aquest diumenge en una entrevista que "si l'Estat espanyol té l'euroordre preparadíssima, el risc de detenció és bastant alt". Hores després, com si volgués no contradir-lo, la fiscalia, que en un principi volia esperar a conèixer "les circumstàncies concretes" del viatge per pronunciar-se, va anunciar en un comunicat que si es confirma el viatge, la seva "intenció" és "actuar immediatament i sol·licitar al magistrat instructor del Tribunal Suprem que procedeixi a l'activació de l'euroordre de detenció i entrega per sol·licitar a l'autoritat judicial danesa la detenció de l'investigat", una línia en què també s'havia manifestat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Puigdemont és un fugit que ha ignorat les citacions judicials i que ja només estant a Bèlgica s'entén que "persisteix en el seu pla delictiu i segueix desenvolupant accions tendents a la seva consumació", es va veure obligat a precisar el ministeri públic aquest dissabte per negar que estigui protegit amb una immunitat parlamentària, equivalent a la impunitat, que impedeixi el seu arrest i enviament a la presó. Aquesta és la situació en què es troben en la mateixa causa qui era el seu vicepresident, Oriol Junqueras, el seu exconseller d'Interior, Joaquim Forn, i el número dos a les llistes que Junts per Catalunya que ell encapçalava, Jordi Sànchez. També hi està el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, però ell no és diputat.

De tornada a Brussel·les

Donar curs a la petició fiscal només correspon al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. De ben poc serviria que es reactivés l'ordre europea de detenció i entrega, si quan estigués cursada, Puigdemont ja hagués tornat a Brussel·les, sobretot si es té en compte que va ser ell el magistrat que va anul·lar les euroordres lliurades quan va assumir la causa per rebel·lió, sedició i malversació en què l'expresident està imputat, amb la resta del que va ser el seu Govern.

És per això que fonts jurídiques descarten que el Tribunal Suprem tingui la intenció de reactivar-la, encara que ho acabi sol·licitant el ministeri públic. Sostenen que fer-ho, una vegada retirada la que al seu dia havia cursat la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, seria perjudicial no només per a la imatge d'Espanya, sinó també per a Bèlgica i la mateixa Unió Europea.

Notícies relacionades

A més, les euroordres poden ser cursades en qualsevol moment de la instrucció, així que no seria gens forassenyat que el jutge Llarena tornés a activar-les amb la instrucció més avançada o, fins i tot, una vegada ja jutjats els més de 20 imputats que sí que estan a disposició de la justícia espanyola.

A més, les euroordres poden ser cursades en qualsevol moment de la instrucció, sense necessitat que Puigdemont torni a abandonar Brussel·les.

Carles Puigdemont a l’arribar a Copenhaguen. / ATLAS VIDEO