NOVA LEGISLATURA

Puigdemont demana delegar el seu vot en la investidura

L'oposició exigeix a Torrent que no cedeixi davant els intents de burlar el reglament

L'expresident busca l'enfrontament institucional amb l'Estat

zentauroepp41389346 puigdemont180101175522

zentauroepp41389346 puigdemont180101175522 / JOHN THYS

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Roger Pascual

Malgrat que el nou president del Parlament, Roger Torrent, va pronunciar dimecres un discurs en què semblava abaixar el to d'enfrontament respecte a la legislatura passada, Carles Puigdemont no posarà fàcil la tornada a una certa normalitat institucional. L'expresident de la Generalitat, que segueix a Bèlgica, ha demanat aquest matí que se li permeti votar per delegació a la sessió d'investidura, prevista per a final de mes.

El moviment posa en un compromís Torrent i els membres de la nova Mesa, que hauran de decidir si permeten que Puigdemont es pugui pronunciar a distància en aquest ple. Si ho fa, és segur que començaran els recursos davant el Tribunal Constitucional, perquè tant el Govern com els partits no independentistes ja han anunciat no ho permetran.

Tant l'informe dels lletrats del Parlament com la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena consideren que l'expresident no pot participar en els debats. De fet, distingeixen entre la seva situació i la dels diputats empresonats --Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez--, que sí que van votar per persona interposada en la sessió de constitució de la Cambra de dimecres. En aquella ocasió, els membres de l'anterior Executiu català desplaçats a Bèlgica no van demanar la delegació de vot, perquè la majoria independentista per elegir la nova Mesa no corria perill.

Ponsatí i Puig també ho demanen

Però amb la investidura és diferent, i Puigdemont i els altres dos membres del seu Executiu de Junts per Catalunya instal·lats a Bèlgica, Lluís Puig i Clara Ponsatí, han registrat aquest matí la petició al Parlament. Expliciten que deleguen el seu vot en Jordi Turull, el diputat del seu grup que anava en una posició més destacada a la llista electoral dels que no estan ni presos ni fugits.

La petició de delegació de vot és un indici que Puigdemont no té previst tornar a Catalunya si ja no és investit president, com ha confirmat el seu entorn a la BBC. No obstant, i fins i tot en el cas que la Mesa acceptés la idea i superés els esculls legals, encara no s'ha aclarit si l'expresident buscaria explicar el seu programa per videoconferència o si intentaria que un altre diputat independentista ho fes per ell. 

Torrent es reunirà els pròxims dies amb Puigdemont a Brussel·les, una iniciativa que ja ha provocat les crítiques de Ciutadans. No obstant, aquesta trobada queda formalment fora de la ronda de contactes que el president del Parlament, d'ERC, ha emprès des d'aquest dijous amb representants de tots els partits. Aquest dijous, el PSC, els comuns i el PP s'han mostrat rotundament en contra que l'expresident opti a la investidura.

"Gravíssim error"

Notícies relacionades

Potser les paraules més significatives són les de Xavier Domènech, perquè el seu grup, Catalunya En Comú, se situa en algunes qüestions entre els dos blocs. Però aquest dimecres ha dit que no votaran ni Puigdemont ni cap altre candidat de Junts per Catalunya, i també s'ha mostrat en contra que se li permeti delegar el vot.

Miquel Iceta (PSC) també ha traslladat a Torrent que seria un "gravíssim error" investir l'expresident o permetre-li delegar el vot, i Xavier García Albiol (PP) ha demanat a l'independentisme que presenti a un altre candidat. La CUP ha fet èmfasi, més que no pas en el nom del nou president, que "materialitzi la república". El president del Parlament tancarà aquest divendres la seva ronda de contactes amb els dirigents de JxCat, Ciutadans i ERC.