Oleguer Presas s'asseu al banc dels acusats

L'exfutbolista del Barça està acusat pels altercats durant el desallotjament d'un bar a Sabadell el 2003

zentauroepp41654748 en primer pla  l exjugador del bar a oleguer presas durant l180118162007

zentauroepp41654748 en primer pla l exjugador del bar a oleguer presas durant l180118162007 / Norma Vidal

1
Es llegeix en minuts
Albert Segura

L'exfutbolista del Barça Oleguer Presas ha declarat aquest dijous al jutjat de Sabadell pels disturbis que van tenir lloc el 27 de setembre del 2003 durant el desallotjament del bar musical Bemba. Aquella operació va acabar amb 11 detinguts en el marc d'una actuació policial comandada pel llavors alcalde de la localitat, Manuel Bustos, que va usar per primera i única vegada una unitat antiavalots local, la Brigada d'Intervenció Ràpida. Oleguer, acusat d'atemptat i resistència a l'autoritatdanys i desordres públics, ha negat haver agredit cap agent i haver participat en cap altercat.

Al bar Bemba era habitual que s'hi concentressin membres del col·lectiu contrari al tancament del local decretat per Bustos. Al·legant excés de so, aquella nit la policia es va presentar al local, on la tensió va créixer i va derivar en altercats amb els agents policials, que van fer acte de presència en altres punts del centre de la ciutat, entre ells un altre bar freqüentat, el Sorginak, on era Oleguer Presas.

El testimoni

Aquest dijous, 14 anys i mig després, nou dels 11 acusats han declarat al jutjat de Sabadell (els altres dos són fora del país). El primer a declarar ha sigut Presas, que ha assegurat que aquella nit havia sopat amb un amic en un bar pròxim i més tard s'havien desplaçat al Sorginak.

Quan eren allà, el propietari del local va encendre els llums, va apagar la música i els va dir que hi havia agents de la Policia Municipal a l'exterior, i els va demanar que mantinguessin la calma. Segons el seu relat, de sobte els agents antiavalots van entrar al local, i van ordenar als presents que sortissin. Alguns van rebre cops abans de ser identificats, i posteriorment a alguns els van detenir i van traslladar a dependències policials, sempre segons el testimoni de Presas.

Acció "caòtica"

Notícies relacionades

Altres acusats han explicat que van ser detinguts al mig del carrer al considerar que podrien haver participat en els altercats, cosa que, segons la seva opinió, no ha quedat provat. La defensa de Presas al·lega que els fets han prescrit i l'exfutbolista ha definit la situació viscuda aquella nit de "caòtica" i "desproporcionada", i ha acusat els agents d'actuar "sota les directrius dels responsables polítics".

El dia 7 de febrer estan citats a declarar els testimonis, entre ells l'actual portaveu del PSC de Sabadell, Josep Ayuso, que va presenciar l'actuació policial al costat de Bustos.