INICIATIVA INNOVADORA

La futura fiscal en cap de BCN combatrà la "desinformació" sobre el procés

El consell fiscal proposa Concha Talón com a responsable de la fiscalia de Barcelona, i Francisco Bañeres, de tot Catalunya

zentauroepp41377212 graf5176  madrid  20 12 2017   el fiscal general del estado 171220112312

zentauroepp41377212 graf5176 madrid 20 12 2017 el fiscal general del estado 171220112312 / Santi Donaire

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El consell fiscal, òrgan consultiu del fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, ha proposat el nomenament de Francisco Bañeres com a nou fiscal superior de Catalunya i Concha Talón com a fiscal en cap de Barcelona. En el programa de govern de la futura màxima responsable de la fiscalia barcelonina, amb 32 anys d'experiència professional i que va arribar a presidir l'Associació de Fiscals, assenyala que una de les seves intencions és combatre la "desinformació" sobre el procés sobiranista a Catalunya.

Talón sosté en la seva proposta sobre mitjans de comunicació que la informació que afecta la fiscalia i les activitats que, "totalment ajustades a la llei", realitza són "qüestionades i desfigurades als mitjans i a les xarxes socials de forma contínua, sense que en la majoria dels casos es pugui sortir al pas d'una manera efectiva per desmentir i facilitar la correcta informació".

Circumstàncies especials

L'informe incideix que "és evident que en una fiscalia de les dimensions de la de Barcelona i en circumstàncies tan especials com les que s'estan vivint a Catalunya és impossible que el portaveu de la fiscalia pugui conèixer i abastar la totalitat de la (des)informació que diàriament es publica per donar-hi l'adequada resposta, amb el risc que això suposa". En aquest sentit, recorda que l'encara fiscal en cap, Anna Magaldi, "es va veure obligada" a convocar una roda de premsa per "revertir les absurditats de la desinformació que els mitjans estaven facilitant sobre l'actuació de la fiscalia en el procés".

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, Concha Talón proposa que seria necessari reforçar, almenys en el moment actual, el sistema d'informació, i assignar un funcionari expert en la utilització de les xarxes socials que, mitjançant els oportuns "xivatos", pogués detectar qualsevol informació que afecta la fiscalia i que des d'ella mereixés ser puntualitzada, aclarida "o simplement negada". Aquest funcionari n'informaria immediatament el portaveu de la fiscalia, que, després d'analitzar el cas, es dirigiria als mitjans de comunicació per transmetre la informació que s'estimés oportuna.

El fiscal superior

Francisco Bañeres, proposat com a fiscal superior de Catalunya, ha ocupat fins ara la plaça de tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya. És a dir, va ser el número dos del difunt José María Romero de Tejada. No pertany a cap associació professional. Aquest jurista ha investigat algunes de les estafes i fraus més sonats en els últims anys. Professor de Dret Penal a la Universitat de Barcelona (UB) i aficionat al ciclisme, està casat i és pare de tres fills. El seu primer destí va ser Las Palmas de Gran Canaria. El 1995 es va incorporar a la secció de delictes econòmics de la Fiscalia Provincial de Barcelona.